fallback

Политолог: Българинът подкрепя държавния бюджет, когато той отпуска средства

Единствената реформаторска мярка, която среща одобрение, е намаляването на заетите в държавната администрация, посочи Димитър Ганев

17:21 | 26.11.18 г. 6

Бюджетът е най-важният закон в държавата за годината, тъй като на негова база се определят всички финансови параметри. Това е сложен въпрос, като за вникването в детайли е необходима определена финансова култура. Поради тази причина мнозинството от хората следят по-периферно въпроса за разискването на бюджета. Това коментира политологът Димитър Ганев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Основните параметри, които се съобщават, като увеличението на заплатите и пенсиите, правят най-силно впечатление, тъй като те бяха най-силно рекламирани от властта през последните седмици“, посочи той.

Димитър Ганев напомни последното изследването на "Тренд", което показва, че 60% от българите не следят дебатите за бюджета, но същевременно 65% ги определят като важни.

Данните за обществените нагласи към бюджета потвърждават предходно проучване за ценностната система на българите. Изводите от тогавашното проучване са, че мнозинството от българите желаят безплатно образование, здравеопазване и гарантиран минимален месечен доход от държавата.

„Българинът винаги дава своята подкрепа, когато държавата отпуска средства. Това са параметри, които срещат одобрение, заяви Ганев. – Мнозинството от анкетираните (над 70%) подкрепят харчовете на държавата, но са скептични към ефективността на разходите. Съкращаването на линиите в БДЖ, броя на университетите или болниците са мерки, които срещат огромно неодобрение. Единствената реформаторска мярка, която среща одобрение, е намаляването на заетите в държавната администрация. Това показва, че наказването на властта среща подкрепа."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:54 | 12.09.22 г.
fallback