IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крис Море: Европа направи много инвестиции за цифровия си суверенитет преди войната

Разходите за киберсигурност растат до 10% от IT бюджета за информационни технологии, съобщи старши вицепрезидентът Киберсигурност на Atos

22:33 | 23.03.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Andrey Rudakov Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov Bloomberg

Кибервойната започна преди реалната война в Украйна. Тя не създаде никакви нови атаки, никакви нови типове атаки, нищо по-различно от това, което сме виждали в миналото. Европа свърши много работа в последните години и направи много инвестиции за киберзащита и цифровия суверенитет на Европа. Това посочи в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria Крис Море, старши вицепрезидент Киберсигурност в Atos. Той потвърди, че по отношение на киберзаплахите около войната в Украйна няма радикални промени при киберзаплахите.

„Днес говорихме с българския министър на иновациите как и България полага големи усилия за по-добра защита на инфраструктурата в страната, каза Море, който откри нов център по киберсигурност в София на френската IT компания Atos. Очаква се там да работят 300 души.

„Знам качеството на специалистите по киберсигурност, което мога да очаквам да намеря в София. Затова реших 16-ят център да е в София. Той ще работи за европейския пазар главно, но и за глобалното ни присъствие”, каза Море и допълни, че компанията има вътрешна програма за обучение на кадри, в която изпраща хора, които не са експерти в киберсигурност, за да се обучат.

Atos работи много тясно и с университетите, за да търси кадри, като възнамерява да направи така и в София. „Работим с университетите. В цялата си глобална мрежа. В Полша, Румъния, в градовете, където имаме центрове. Което ще направим и тук, в София. Не само за експертите по киберсигурността, но и за ИТ специалисти, за да ги обучим в киберзащита”, съобщи Море.

По думите му Atos забелязва повишение на разходите за киберсигурност на частните компании. „Ако преди години са били около 2-3% от общите разходи за IT, сега са между 8 и 10% от IT бюджета за информационни технологии, каза Крис Море. – Забелязваме повече защита на работната среда, не само на IT системите, но и на самите производства.”.

Той очаква търсенето на услуги за киберзащита да става все по-голямо, но в същото време капацитетът на предлагане все още остава нисък, затова прогнозира, че търсенето ще расте.

„Имаше много изчисления колко професионалисти по киберсигурност ще са нужни в света. Определено ще са нужни милиони”, посочи експертът. Той разкри, че в областта на M&A Atos продължава да прави целенасочени придобивания в киберсигурността.

„Последните две години купихме шест компании. И смятаме да продължим. Не да купуваме големи компании, а по-специализирани компании. Например както купихме Panavion в Индия, която промени правилата на играта за нас в областта на управление на откриване и реакция. Както направихме и с Motiv от Нидерландия, за да имаме местен център, вместо да правим нещо от нулата”, подчерта Море.

Къде ще търси клиенти Atos?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още