IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли държавата да поеме част от поскъпването на имотите на "зелено"?

Предприемачите не се опитват да се възползват от повишените цени в строителството, за да завишават допълнително цените за купувачите, твърди Георги Шопов

18:31 | 05.04.22 г. 12
Може ли държавата да поеме част от поскъпването на имотите на "зелено"?

Според него голяма част от това увеличение е "разумно" да бъде поето от предприемачите, а не от строителите.
"Трябва да се намери разумен подход въз основа на конкретните цифри кой каква част да поеме от този негатив – една част трябва да поеме и държавата, защото централните банки напечатаха тези пари, все едно не предвидиха инфлацията и не я ръководят и направляват. Една част, най-малката, трябва да поеме и самият клиент, защото стойността, която той ще получи, ще бъде с десетки проценти по-висока от първоначално заложената. Този негатив трябва да бъде разпределен справедливо и рационално между субектите, така че да бъде завършен проектът", коментира Шопов.

Той е на мнение, че държавата трябва да има водеща роля в този процес. "Инфлацията беше предвидима и трябваше да бъде управлявана. Трябваше да се каже кой ще поеме цената – в момента е един хаос, в който печелят спекуланти, а всички останали – производители, клиенти – губят", смята строителният предприемач.

Според него може да се въведе справедлива система на база данни и общовалидни показатели, като се достигне до ясна и фиксирана работеща формула след дискусии с всички заинтересовани страни. Шопов съобщи, че в момента за това се водят разговори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

По думите му, огромната част от предприемачите не се опитват да се възползват от повишените цени в сектора, за да завишават допълнително цените за купувачите. Шопов все пак потвърди, че има сигнали за единични подобни случаи.

Председателят на управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи потвърди, че за момента няма спрени проекти в жилищното строителство, но има спрени обществени поръчки, където и финансирането е значително по-голямо.

"Обществото не може да функционира без тези договори да се довършат и да се подпишат нови. Заради тази инфлация подписани договори не се изпълняват заради невъзможност за изпълнение, а нови не се подписват. Европейското общество не може да си позволи това – очакваме балансирано генерално решение от Европа, което след това ще бъде приложено и в България", надява се предприемачът.

Според Шопов такава индексация, в която ще трябва да участват и крайните клиенти, макар и с най-малка част, няма да спре търсенето и практиката за имоти на "зелено", тъй като търсенето на жилища в България за последните 30 години е стабилно по-високо от предлагането.

Цените през последните години и маржовете на печалба на предприемачите през последните години са съпоставими с ръста на инфлацията за периода, каза Шопов и добави, че предприемачите обикновено влагат печалбата от 15-25% в бъдещи обекти и развитие на фирмите.

Каква е строителната активност и какви са цените на материалите? Каква трябва да е печелившата формула в справедливата индексация с пропорциите в строителството? Как се планира строителство в ценова несигурност? Ще се забавят ли проектите? Защо е по-лесно да се строи в Руанда отколкото в България? Каква е разликата между пазара на жилища в София и Белград може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
Aznesam
преди 2 години
Пожелавам на всички строители да фалират, пазара на коптори да се срине и най накрая да си починеш от вас крадци мръсни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
супер наглец... и без другото до сега работехте на 200% печалба, все ще издържите и на 170% !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
viva
преди 2 години
Хахаха! Този се оказа по-нагъл и от онзи Ричард Алибегов! Тръгнал да прави бизнес и когато реализира свръх печалба иска да задържи цялата за себе си, дори минималния данък печалба от 10% му се свиди, но когато нещата се пообъркат, държавата да давала, да компенсирала, да помагала.Държавата не е Дядо Коледа. Няма ли кой да ги вразуми? Всеки само пищи и иска от държавата! Разберете, че има бизнес цикъл. Няма само свръх печалби. Има и тегави моменти. В тези моменти проличават истинските бизнесмени. Време е шлаката да отпадне и да останат кадърните. От това ще спечелим всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
doba
преди 2 години
На две преки от жилището ми има няколко строежа, стоящи си незавършени от 2008г :) @КОЙ се набутал с тях, набутал. НО тогава нямаха наглостта да реват пред Държавата като сега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Изключително нагло, дори само и за произнасяне - държавата да покрива нещо си в строителството! В момента строителни фирми масово изтеглят и прехвърлят активи, че ако се стигне до фалит - да няма какво да им се вземе. Сега който от купувачите на зелено е имал акъл и е изповядал сделка за имот в строеж с нотариус, пак е ОК, защото тия строежи ще поседят някоя и друга година, пък ще ги довършат. Справка 2012. Купувачите, дето просто са дали едни пари по договор за строеж, имат 2 избора - или да доплащат или да си вземат вноските заедно с обезщетение. Какво намесване на държавата какви 5 лева??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
doba
преди 2 години
От капитализъм минаваме към стария цоциализъм. Този искал подкрепа, оня компенсации :) А това са си най-обикновени дотации, до болко познати ни от времето на соц-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
V.At.
преди 2 години
Не знаех, че "държавата" идкарва пари. Това са парите на българските данъкоплатци. И чичо от село, който си плаща с оскъдните стотинки данъците и увеличените вноски, да дава пари на някой, който си купува трети или пети апартамент с "инвестиционна цел", а брокерът да поднови Бентлито си? Не ви ли е страх, че нарастналото социално напрежение ще избие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
corner
преди 2 години
Тука вече цяло десетилетие вложители в банки , пенсионни фондове и всякакви честни спестители изпитват инфлацията в пълен обем - без обезщетения и без да мрънкат . Явили се някакви пишман инвеститори спекуланти да реват за обезщетения и помощи . Най- доброто обезщетение е покачване на лихвите до срив на имотния пазар . Да останат започнати ,-недостроени . Това е някакво действие към справедливост , макар и малко .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
SnaGi
преди 2 години
Господина "Бизнесмен" си мисли, че държавата е един субект от Марс с пари в джоба и ако държавата ги извади от джоба си няма ама абсолютно никакъв проблем. Господин Бизнесмен, парите на държавата са парите събрани от всички граждани и фирми, които чест и си плащат данъците. За да запазите трицифрените маржове на печалба, вие се опитвате да изваждате нелогични и вредни доводи. Отделно цитираните от вас маржове на печалба са силно занижени и да говорите, че работите в маржове близки до инфлацията и малките деца биха се засмели. Вашия бранш и брокерите, надухте цените до космически висоти и в момента освен спекуланти и малко излъгали се, средния българин не може да си позволи покупката на апартамент, не само в София, но и в провинцията. Според мен, вие осъзнавате на къде духа вятъра след предстоящите количествени затягания, повишени на лихвите и банковите регулации насочени към ипотечните кредити. Хубавото е, че вие и Брокерите си заслужавате последствията, жалко за излъганите хора вярващи във вечно растящия пазар и изключващи понятия като балон, цикъл и нормална лихвена политика, която изключва нулеви и отрицателни лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
SA
преди 2 години
Откъде накъде държавата да покрива такива разходи? Сделките на зелено по принцип са на занижени цени в сравнение с готовите имоти на Акт16. Да бъдат така добри участниците в такива сделки да си платят за риска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още