IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - ТБ Българо-Американска Кредитна Банка АД

За подгласници екипът на Investor.bg определи Медийни системи, Полимери и Транстрой-Бургас.

14:39 | 09.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - ТБ Българо-Американска Кредитна Банка АД

Книжата на ТБ Българо-Американска Кредитна Банка АД са поредният победител в рубриката на Investor.bg „Акция на седмицата“. За подгласници екипът ни определи Медийни системи, Полимери и Транстрой-Бургас.

Книжата на банката постигаха нови максимални стойности всеки ден от изминалата седмица, като в петък рекордът бе на ниво от 46,52 лв. за брой.

При изтъргувани общо 168 528 акции в 56 сделки за петте дни, пазарната капитализация на БАКБ достигна 569,4 млн. лв. при средна цена в петък от 45,10 лв. за акция.

„От стъпването си на пазара, акциите на Българо-Американска Кредитна Банка отбелязаха сериозен скок от около 55%. В основата на доброто представяне, естествено, са добрите резултати на финансовата институция. Данните показват, че банката има доста висок лихвен марж, който се трансформира във висока възвръщаемост, въпреки ограничените услуги, които тя предлага. По принцип, финансовият сектор се развива стабилно, перспективите също са добри. Затова и БАКБ се движи успоредно с останалите банки, представени на БФБ“, коментира за Investor.bg Христо Дженев от ИП Интеркапитал Маркетс.

Нетната консолидирана печалба на Българо-американска кредитна банка към 30 септември нараства 1,64 пъти до 24,244 млн. лева, като приходите от лихви се увеличават с 19,81% за деветте месеца на годината, до 44 млн. лв.

По последни данни Българо-Американски Инвестиционен Фонд АД-САЩ, Чикаго е мажоритарен акционер с 64,51%от капитала, а Gramercy Emerging Markets Fund има 10,018 на сто.

В сряда акциите на Медийни Системи АД дебютираха на БФБ-София с вторично публично предлагане, като в първия ден бяха изтъргувани 15,36% от капитала, основна част от които бяха прехвърлени на цена от 3,20 лв. за акция.

Следващите два дни книжата поскъпнаха значително, като в петък търговията приключи на средна цена 5,48 лв. за брой, давайки на компанията пазарна капитализация от 10,96 млн. лв. Постигнатият рекорд по позицията бе в сряда на цена от 5,80 лв.

Дружеството произвежда три основни категории продукти: DVD и CD матрични дискове; записваеми дискове; стампери за DVD и CD дискове.

Медийни системи реализира нетна печалба за 2005 г. в размер на 270 хил. лв. при продажби от 7,9 млн. лв., които се увеличават над два пъти спрямо предходната година. За първите осем месеца на тази година приходите достигат 7,7 млн. лв., а печалбата е 202 хил. лв.

За втори подгласник в класацията бе избран Трансстрой-Бургас, след като акциите на дружеството отбелязаха ръст 39,8% за седмицата до ниво от 703,64 лв. за брой.

В петък бе регистриран рекорд на цена 739 лв. За последните 6 месеца книжата на Трансстрой-Бургас са поскъпнали 44 пъти.

Нетната печалба на компанията за деветмесечието е в размер на 380 хил. лв., при ръст от 51,2% на годишна база на нетните приходи от продажби на дружеството, до 6,23 млн. лв.

Мажоритарен собственик е Трансстрой 2000, притежаващ дял от 59,8%, а Nedor AG и Маеда Корпорейшън имат съответно 25% и 10,7 на сто от капитала.

През последните два месеца Трансстрой-Бургас сключи първо договор за изграждането на отвеждащ колектор за битови отпадни води на обща стойност 15,16 млн. лв., както и договор за изграждане на конструкции в хотел Bay View в гр. Царево за 2,82 млн. лв.

Сред губещите тази седмица са книжата на Полимери с понижение съответно от 7,01% до ниво от 9,95 лв. За петте борсови сесии бяха сключени само 15 сделки с общо 1 360 акции на дружеството за 13,37 хил. лв.

През октомври АКБ Корпорация продаде мажоритарния си дял от 60% в компанията за близо 16 млн. лв. Прехвърлянето бе осъществено в две блокови сделки на цена от 5 лв. за акция, като 36,6% от капитала станаха собственост на регистрираното в Панама Джурискандо Кънсълтънтс АД, а други 23,4% бяха закупени от Финансово Индустриален Концерн АКБ-Форес ХАД.

Свързани компании:

Медийни Системи АД(5MS)

ТБ БАКБ АД(BACB)

Трансстрой-Бургас АД(TSBS)

Полимери АД(51P)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още