IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ променя състава на индексите SOFIX и BG40

След като предходната промяна на SOFIX вкара КРЗ Одесос в структурата му, след броени дни дружеството пак ще е извън индекса

16:06 | 09.02.07 г.
БФБ променя състава на индексите SOFIX и BG40

Съветът на директорите (СД) на БФБ-София взе решение от 26 февруари да бъдат извадени от базата на BG40 дружествата Златен лев Холдинг, Кремиковци, Балкантурист, ИД Златен лев, Св. Св. Константин и Елена Холдинг, БенчМарк фонд имоти, Слънчев бряг, Холдинг Кооп-Юг, Пловдив-БТ и Инвестор.БГ, съобщи борсовата институция.

От същата дата на мястото на горепосочените ще бъдат добавени Химимпорт, Топливо АД, Проучване и добив на нефт и газ, Елпром-ЗЕМ, Декотекс, Каучук, Софарма имоти АДСИЦ, Уеб Медия Груп, Петрол и Катекс.

Поради неотговаряне на критериите към дружествата, включени при изчисляването на SOFIX, също от 26 февруари БФБ ще извади Благоевград-БТ, Булгартабак-холдинг и Златни пясъци от базата на индекса.

Поради възникнала прекомерна концентрация на компании от една и съща икономическа структура, от същата дата БФБ ще извади Кораборемонтен завод Одесос от базата на SOFIX“, уточняват от борсата. Така КРЗ Одесос към 26 февруари ще престои в структурата на най-стария индекс само 24 дни, след като на 2 февруари бе добавен в него, заедно с Химимпорт, и М+С Хидравлик.

СД на БФБ е взел решение за добавяне към състава на SOFIX дружествата ТБ Българо-Американска Кредитна Банка, Топливо, Индустриален Холдинг България, Българска телекомуникационна компания, Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ и Монбат. Промяната по отношение на тези дружества ще се извърши на 26 февруари 2007 г., с изключение на добавянето на Монбат АД, което да се извърши на 2 април 2007 г.

След промените броят на компаниите в структурата на SOFIX нараства до 16, като според приетата методика броят на дружествата в индикатора може да бъде между 5 и 50.

Съветът на директорите на БФБ-София е приел решение и за промяна на правилата за изчисляване на индексите на борсата. От публикуваните правила на сайта на борсата става ясно, че се променя формулата за изчисляване на SOFIX, а именно - освен че дружествата от неговия състав ще се претеглят по пазарна капитализация, то от 26 февруари, същите дружества ще се претеглят и по размера на free-float-а им.

Измененията в правилата при изчисляване на индексите могат да се видят от тук.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Софарма имоти АДСИЦ(SFI)

ТБ БАКБ АД(BACB)

Златен лев Холдинг АД(HLEV)

Химимпорт АД(CHIM)

Уеб Медия Груп АД(WMG)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

ИХБ Електрик АД (Елпром-ЗЕМ АД) (отписано)(55E)

Топливо АД(TOPL)

КРЗ Одесос АД(ODES)

Каучук АД(KAU)

Холдинг Кооп-Юг АД(HUG)

Декотекс АД(DEX)

БТК АД (отписана)(5BT)

Фонд имоти АДСИЦ(FUES)

Инвестор.БГ АД(IBG)

Проучване и добив на нефт и газ АД(NGAZ)

Катекс АД(KTEX)

Слънчев бряг АД(SLB)

Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД(SKEH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още