IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АП ще продава "Елисейна" с конкурс

00:35 | 21.02.02 г.
Автор - снимка
Създател
АП ще продава "Елисейна" с конкурс
Агенцията за приватизация (АП) обявява публичен конкурс за продажбата на 80% от капитала на "Елисейна" ЕАД - гара Елисейна. Офертите на потенциалните купувачи ще се приемат в срок до 75 дни от обнародване на решението в "Държавен вестник". Депозитът за участие е 100 хиляди лева. Кандидат-купувачите трябва да представят петгодишен инвестиционен план за развитие на дружеството и програма за трудова заетост за същия период. Най-малко за пет години трябва да бъде запазен и основният предмет на дейност на дружеството - обогатяване на медна руда и производство на черна мед. Цената на обекта ще бъде платена изцяло в деня на подписването на договора, като 50% ще са в брой, а 50% - чрез всички позволени непарични платежни средства.

През септември миналата година "Елисейна" спря работа поради липса на средства за суровини. Предприятието се надява да получи 4.5 милиона лева банков заем, за да възобнови дейността си. Най-вероятно това ще стане през март. За последната година "Елисейна" има 18 милиона лева задължения към доставчици и персонала. Загубите от принудителното спиране до момента възлизат на около 3 милиона лева.

От 1999 г. комбинатът работи на загуба, като за 2001 г. годишното производство на черна мед е спаднало на едва 9 хиляди тона. Преди това заводът е произвеждал по 12-13 хиляди тона продукция, която се изнася за Западна Европа. Капацитетът на "Елисейна" е за 14 хиляди тона мед годишно. В момента в завода работят около 500 души.

АП обявява и търг с явно наддаване за продажбата на 80% от капитала на "Белтранс" - Перник. Началната тръжна цена е 480 хиляди лева, а стъпката в наддаването - 10 хиляди лева. Депозитът за участие е 48 хиляди лева. Половината от цената ще бъде платена в брой, а останалата част в непарични платежни средства. Дружеството извършва транспортни услуги и ремонтни дейности.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още