IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат 30 млн. лв. за утилизация на негодни боеприпаси

Теренът на поделението в Челопечене ще стане частна държавна собственост, след което ще бъде продаден или застроен

14:39 | 10.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Отпускат 30 млн. лв. за утилизация на негодни боеприпаси

Правителството е приело визията на Министерството на отбраната за утилизация на негодните боеприпаси и за целта до края на годината държавата ще отпусне до 30 млн. лв. за утилизация на повредени или с изтекъл срок на годност боеприпаси в 12 склада в страната, чието общо количество е около 43 500 т.

Това съобщи министърът на отбраната Николай Цонев след днешното заседание на Министерски съвет.

Самата утилизация ще се извърши чрез обявяване на процедура по Закона за обществените поръчки, в която могат да участват както български, така и фирми от ЕС с лиценз за такава дейност. Обществената поръчка ще бъде разделена на лотове, така че се очаква в утилизацията да вземат участие поне няколко фирми.

Предвижданията са до края на годината да бъде извършена утилизация на поне половината от определеното за това количество боеприпаси.

Относно бъдещето на поделението в Челопечене Цонев коментира, че се предвижда теренът, който е около 20 дка, да бъде преобразуван в частна държавна собственост, след което вариантите са да бъде продаден или застроен.

Това обаче едва ли ще стане скоро, тъй като въпросният терен вероятно няма да може да влезе в първата група от 238 обекта на военното министерство, които подлежат на продажба, допълни Цонев.

Той съобщи още, че държавата ще отпусне общо до 500 хил. лв. за компенсация на стопаните (както частни лица, така и фирми), чиято реколта, намираща се в диапазон от 1 км около взривилия се склад, е похабена. За целта още днес специална комисия ще оценява щетите.

Цонев подчерта, че самата реколта не е вредна, но ще бъде похабена при инженерните мероприятия, които ще извършват военните в района.

Очаква се оценката на щетите да приключи още утре, така че е възможно в средата на следващата седмица да започне плащането на сумите. Предвид ще се взимат както засегнатата площ, така и очакваният среден добив и средните пазарни цени.

По първоначалните оценки за обезщетения ще са необходими общо около 300 хил. лв., но правителството е решило за всеки случай максималният размер на сумата да е по-висок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още