IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съгласие продали облигации на исландската Kaupthing bank с минимална загуба

Към края на 2007 г. трите вида пенсионни фонда на ПОК Съгласие имаха облигации във Kaupthing bank на обща стойност 4,7 млн. лв.

12:08 | 08.01.09 г.
Съгласие продали облигации на исландската Kaupthing bank с минимална загуба

Пенсионните фондове на ПОК Съгласие – професионалният, универсалният и доброволният, са продали притежаваните от тях облигации на исландската банка Kaupthing преди октомври месец, когато банката изпадна във финансов колапс и в резултат беше приватизирана, съобщи за Investor.bg Милен Марков, изпълнителен директор на ПОК Съгласие.

«Освободихме се от облигациите на банката още преди събитията от октомври месец миналата година, като финансовият резултат от инвестицията ни е минимална загуба», каза Марков.

Към края на 2007 г. трите вида пенсионни фонда на ПОК Съгласие имаха облигации в Kaupthing bank на обща стойност 4,713 млн. лв.

В портфейла на УПФ Съгласие имаше облигации на Kaupthing bank за 2,734 млн. лв. или 1,8% от активите на фонда, в портфейла на ППФ Съгласие фигурират 1,508 млн. лв. от същите, а в портфейла на ДПФ Съгласие има облигации от банката на стойност 471 хил. лв. или 1,8% от съвкупните активи на фонда.

Миналата година стана ясно, че пенсионните фондове на ПОД Алианц България към края на декември 2007 г. са имали вложения от 2,266 млн. лв. в облигации на фалиралата Lehman Brothers.

Тогава Борис Бонкин, началник отдел "Инвестиции" в ПОД Алианц България коментира за Investor.bg, че са били предприети своевременни мерки за ограничаване на риска като към края на септември фондовете на Алианц нямат рискови инвестиции на американския пазар.

За миналата година ДПФ Съгласие има доходност от -27%, ППФ Съгласие има доходност от -25%, а УПФ е с доходност от -24%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още