IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще взимаме още 1 млрд. евро назаем, този път от Световната банка

Според регионалния министър може да си позволим заема, защото задлъжнялостта на страната ни е малка

17:00 | 01.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ще взимаме още 1 млрд. евро назаем, този път от Световната банка

Правителството възнамерява да поиска 1 млрд. евро от Световната банка (СБ), каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев пред депутатите от парламентарната комисия по регионална политика.

Въпросните средства ще бъдат свързани с изпълнение на приоритетите на правителството. По думите на министъра тепърва ще се определят точно тези приоритети, ще се правят програми и ще се вземат решения, които трябва да бъдат представени при искане на заема.

Затова преговорният процес със СБ по всяка вероятност ще започне през декември 2009 или януари 2010 г.

Плевнелиев конкретизира, че е възможно да се използват за пречиствателни станции и отчасти за инфраструктура.

Министърът обясни, че в момента задлъжнялостта на страната ни е малка и затова би могло да си позволим и този заем, освен заема, който наскоро беше обявен, също от Плевнелиев, от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) – също за 1 млрд. евро. Тези пари ще се използват основно за национално съфинансиране по оперативните програми.

Регионалният министър уточни за Investor.bg, че въпросите с отпускането на средствата от ЕИБ вече са изчистени, схемата е готова и е необходимо само министърът на финансите „да си свърши техническата работа“.

„Освен това ние нямаме спешна ситуация за отпускане на заема“, допълни Плевнелиев.

Относно бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за 2010 г. министърът коментира, че ще бъдат поискани 1,1 млрд. лв., т.е. с около 400 млн. лв. повече от бюджета на агенцията за настоящата година. Около 100-120 млн. лв. от допълнително исканите ще бъдат за подготовка на пътни проекти. С други над 110 млн. лв. пък ще бъдат увеличени средствата за поддръжка на пътища и неотложни ремонтни работи.

Въпросната увеличена сума още не е утвърдена от Министерство на финансите и в момента се водят преговори по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още