IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад в дейността на дружествата от Северкооп – Гъмза Холдинг

Намалелите поръчки са основен фактор за свиване на дейността

18:01 | 19.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Спад в дейността на дружествата от Северкооп – Гъмза Холдинг

През първото тримесечие на 2010 г. основните дъщерни дружества на Северкооп – Гъмза Холдинг АД (Емос АД - Ловеч, Устрем ООД - Свищов и Рибовъдство АД – Русе) отбелязват спад в производството и услугите спрямо миналата година вследствие на намалелите поръчки, се казва в междинния доклад за дейността на холдинга, публикуван от БФБ-София. 

Наблюдава се също и забавяне в разплащанията.

С по-добри производствени резултати спрямо миналата година е Винпром АД - Велико Търново.

При дружества като Блатца АД – Ракитово, Буллип АД - София и Имоти-С - София, чиято основна дейност е управление на недвижими имоти, се наблюдава намаление на приходите от наеми заради напускане на наематели, трудно събиране на натрупани вземания и невъзможност за отдаване под наем на освободените и незаетите сгради и помещения, се посочва в доклада.

За първото тримесечие на годината Северкооп – Гъмза отчита неконсолидирани общи приходи от дейността в размер на 141 хил. лв. при приходи от 135 хил. година по-рано.

Неконсолидираната загуба за тримесечието е 3 хил. лв. при загуба от 5 хил. лв. преди година.

Като рискови фактори в дейността на холдинга през 2010 се изтъкват намаляването на обема на поръчките, задържането на цените на готовата продукция вследствие спада в потреблението, намаляването на доходността в дъщерните дружества и вероятността от по-малко разпределяне на дивиденти.

Налице е и тенденция към намаляване на доходността по притежаваните финансови активи.

За 2009 холдингът отчете консолидирана загуба от 4,82 млн. лв. в сравнение с печалба от 1,13 млн. лв. за предходната година.

Приходите от продажби през миналата година намаляха с 31,9% до 3,1 млн. лв.

Последната сделка с акциите на Северкооп – Гъмза е от 29 март на цена от 0,7 лв., което представлява понижение от 15,7% от началото на годината и спад от 33,3% за последната година.

Свързани компании:

Северкооп Гъмза Холдинг АД(GAMZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още