IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Й. Божилов: България не се готви за доставката на самолетите от САЩ

Фирмите вече искат индексации на цените по договорите за специализирани сгради и складове, предупреди за забавената инфраструктура експертът

16:47 | 18.08.22 г. 3

Заради политически неразбирателства и криза на този етап не виждам как ще продължи модернизацията на военновъздушните сили. Този коментар в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria направи Йордан Божилов, директор на "Софийски форум за сигурност".

Имаме сключен договор със Съединените щати за закупуването на осем супер модерни самолета и оборудване, притеснява ме, че не са създадени условия и когато дойдат, няма къде да бъдат складирани, посочи още той.

"През 2020 година са сключени договори с фирми за около 200 млн. лева и, за съжаление, нищо не е започнато да се строи. Притеснява ме, че фирмите вече искат индексации на цените по договорите, а от догодина ще започнем да получаваме някои от системите. Трябваше вече да има работа по специализираните сгради, по складове“, коментира той какво се прави за изграждане на инфраструктурата за самолетите и оборудването, които ще дойдат от САЩ.

Божилов смята, че държавата няма ресурс за отбраната си, защото не се правят анализи как да се влезе в бюджета.

Той посочи, че друг основен проблем, освен лошия ход на модернизация, е липсата на мотивация и достатъчно млади хора, които да влязат в армията.

„България няма алтернатива освен да обнови армията си. Сигурност се гради с години, а закупуването на едно средство не означава, че веднага ще можем да го използваме, заяви  директорът на "Софийски форум за сигурност" и съобщи, че за страната ни би било вариант – ако се вземе политическо решение, да се подпомогне украинската армия със стара съветска техника, с която разполагаме, а на тази основа бихме могли да получим модерни системи.

Божилов потвърди, че така са направили чехи, поляци, както и съседите ни от Северна Македония.

Що се отнася до ситуацията около АЕЦ „Запорожие” – която е най-голямата в Европа, той посочи, че положението наистина е притеснително, защото една авария би имала сериозни последици. „Реакторите имат солидна защита и не всяко попадение на снаряд би предизвикало авария, да не говорим за авария от чернобилски тип с радиоактивно замърсяване. Това обаче не трябва да ни успокоява в никакъв случай, защото една по-голяма ракета или попадение в централата може да предизвика сериозна авария“, обясни Божилов.

По думите му проблемът със сигурността на централата е свързана и с демотивацията на украинците, които работят там и в момента са под контрола на Русия, което също крие определен риск.

 „Ситуацията засега не намира решение. Има готовност от международни екипи да отидат, да проверят и да посредничат за намиране на нормално решение, така че да се избегнат потенциални рискове“, поясни Божилов.

На какъв етап е войната и влезе ли във фаза на статичност? Какви ще са ходовете на Москва, свързани с доставките на газ, в идващата зима?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
До: mr. YodaЗа мен има един бог и неговото име е пари. За мен е важна печалбата, а не начините. Затова и съм добър учител и инвеститор - апатичен съм към човешкото нещастие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 1 година
Powerful you have become, the dark side I sense in you. (Yoda) Ти стана могъщ, тъмната страна усещам в теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
За какво са ни тези самолети? По-добре Байрактар и противокорабни ракети. И малко Здравей бог на Войната с далекобойни снаряди. Туй то. На всеки е ясно че цел номер 1 на Просия в БГ е завода за тоалетни чинии в Севлиево (хамериканския).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още