IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът в оставка не одобри проекта за новите осем F-16

Проектът за инвестиционен разход няма как да бъде одобрен в рамките на това правителство, заяви министърът на отбраната

18:26 | 28.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Правителството на Кирил Петков в оставка не одобри на последното си заседание проекта за закупуването на още 8 изтребителя F-16.

Министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков обясни на брифинг след правителственото заседание, че Военновъздушните сили (ВВС) са анализирали получената от САЩ оферта и преди ден са „идентифицирали 32 линии, по които има въпроси“.

Ще се наложат нови разговори с американската страна за изясняването им, заяви Заков.

По думите му проектът няма как да бъде одобрен в рамките на този кабинет и придвижването му остава за служебния кабинет.

„Остава проектът да бъде одобрен и придвижен от служебното правителство и евентуално в следващ парламент да бъде разгледан и ратифициран бъдещ договор”, каза Заков. Той изрази надежда, че ще има политическа воля този проект да бъде завършен. 

„Този проект вкарва ВВС в 21-ви век”, посочи Заков и допълни, че е от изключителна важност ВВС да придобият нов многоцелеви изтребител.

Министрите от БСП напуснаха заседанието на Министерския съвет днес.

Вицепремиерът в оставка и лидер на партията Корнелия Нинова обясни на брифинг в Министерския съвет, че решението им е било продиктувано от нежеланието им да участват в в дискусия за закупуване на нови 8 самолета F-16.

„Сега научихме за получената оферта. Смятаме, че такова решение сега е вредно за България, защото се намираме в няколко кризи”, заяви Нинова. Тя определи обсъждането на тази тема в момента като „абсолютно недопустимо”.

„Народът ни се нуждае от тези пари, за да оцелее през зимата и най-малко в този момент е необходимо страната ни да прави инвестиционен разход за оръжие”, аргументира напускането Нинова.

Преди седмица Драгомир Заков обяви, че новите осем изтребителя F-16 ще струват 1,32 млрд. долара на България. "Цената е по-ниска, в сравнение с първите осем, но има повече въоръжение", обясни Заков.

Четири едноместни и четири двуместни е предложението за новите осем изтребителя, а резервните двигатели са с два повече. Повече са и снарядите за бордовото оръдие, ракетите за близка и за средна дистанция, като за средна дистанция е предложен и по-нов вариант.

В предложението е включено и обучение на четирима пилоти повече, а плащането на сумата може да бъде разсрочено за 8-9 години.

Срокът за отговор по офертата е 1 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още