IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Няма как 8 самолета F-16 да струват по-малко от 3 млрд. лв.

Правителството трябва да вземе тежко решение за покупката на втората партида изтребители, заяви президентът

13:48 | 05.04.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg</em></p>

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Ако искаме новите американски изтребители F-16 да летят в България и да разполагат с обучени пилоти и техници, оборудване за поддръжка и въоръжение, цената за 8 самолета е 3 млрд. лева и няма как тя да бъде по-малка. Това каза президентът Румен Радев в коментар на новината от САЩ, че са одобрили евентуална покупка на втора партида изтребители.

„Ако правителството вземе решение достатъчно експедитивно и в рамките на два-три месеца отговори и сключи договор за следващите 8 самолета F-16, те ще дойдат през 2027-2028 г. Това означава да можем да носим бойно дежурство около 2030 г. Ако правителството реши да се бави, празнотата от евентуално спиране на експлоатация на МиГ-29 ще стане още по-голяма. Очаквам правителството да разгледа всички възможни опции да вземе рационално решение, така че България да остане отговорна държава към въздушния си суверенитет и към интегрираната система за ПВО на НАТО и да не допускаме провал в нашите способности, особено в такива критични времена“, заяви Радев, цитиран от БНТ.

Президентът припомни защо през 2016 г. е наложил вето на решението на парламента за закупуването на първите осем F-16. 

"Не заради самолета. Той ни предоставя прекрасни боеспособности. Наложих вето заради начина, по който беше сключен договор от българската страна. Тогава казах, че правителството по това време крие реалната цена от българската общественост. Реалната цена, която ни се предлагаше за тези 8 самолета, за да могат да бъдат експлоатирани по нормален начин и да имат реални способности, беше 3 млрд. лв. Българското правителство взе решение да ореже безобразно пакета и да го сведе до 2,1 млрд. Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 милиарда лв.

Убеждаваха ви, че вторият пакет от 8 самолета ще бъде по-евтин. Отново е 3 млрд. лв. предложението и няма как да бъде. Ако искаме този самолет да лети в България, да има оборудването, с въоръжение и обучение на летците и инженерния състав, това е цената - 3  млрд. лв. за втората половина", подчерта държавният глава.

Сега правителството трябва да вземе изключително тежко решение - дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата ще струва на България 5,5 милиарда? Дали можем да си го позволим сега с разсрочено плащане, колко време е това разсрочено плащане? Ако може да си го позволи - желателно е да може, защото трябва да имаме пълна ескадрила, как ще стане това? Ако някой продължава да говори, че ще можем да носим бойно дежурство след 2025 г. - той ви лъже. Няма страна, която може да носи бойно дежурство само с 8 самолета", допълни Радев.

България обяви, че планира да закупи още 8 изтребителя F-16 Block 70.

Договорът за покупка на първите 8 самолета F-16 Block 70 беше подписан през 2019 г. Цялата, платена авансово сума по сделката, беше 1,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Нямаме ли по-важни приоритети за похарчване на 3 милиарда пари?И от кого точно трябва да ни пазят тези самолети? Съседите ни (членове на НАТО) или Русия (от която ни пази НАТО)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
penman
преди 2 години
С руски *** няма да влизам в спорове. Самия гл. конструктор на МИГ 29 казва, че ако те разполагаха с двигател като на Ф16, нямаши да направят двумоторен МИГ-а. А за преимуществата на радара, който ще е монтиран в нашите (аналог на Ф35), пред тези на рубашките, има материали и то на руски в интернет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
penman
преди 2 години
Написаните лъжи от теб колко ли рубли ще ти заработят?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
penman
преди 2 години
Тези самолети могат да се справят с руските таралясници преди последните да се разбрали, че въобще имат противник във въздуха! Затова руското прокси Радев толкова скача срещу тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 2 години
Ние сме най-богата държава в източна европа. Хвърляме милярди за самолети, които не можем да ползваме, а и да можем ще бъдат крайно недостатъчни. Унищожихме и не поддържахме цялата си военна инфраструктора, като сграден фонд, техника и оръжия. Сега за една година искаме да се въоражим до зъби. Пълна смешка. Лично бях на пост пред склад във военно поделение, който на следващия ден го отвориха и изпразниха от всичко оръжия за да бъдат нарязани по искане на НАТО и ЕС. И това само единия склад. Остави техниката, ами кадроваците, с които разполагаме? Това са едни тюфляци от които 90% са с наднормено тегло и НИКАКВА военна подготовка и натренираност. Няма какво да се самозаблужадаваме. Ние НЯМАМЕ армия и 8-10 самолета няма да променят нищо. А държава без армия е... нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Николай Караджов
преди 2 години
Бах тея самолети много скъпи бе. Няма ли да е по-добре ПВО да си купим за тези пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още