IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България разглежда възможността Полша да поддържа старите МиГ-29

Трябват спешни мерки, защото рискуваме да загубим въздушен суверенитет, предупреди държавният глава Румен Радев

17:16 | 22.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ако не предприемем спешни мерки, рискуваме да загубим нашата 110-годишна авиация, предупреди президентът Румен Радев по време на брифинг след срещата си с полския си колега Анджей Дуда. По време на разговорите между двамата е била дискутирана възможността българските МиГ-29 да бъдат поддържани в Полша, съобщават от пресцентъра на Президентството.

Ресурсът на двигателите на изтребителите изтича в края на тази година. В същото време оперативната готовност на ескадрилата F16 за носене на бойно дежурство се очаква около 2030 г., обясни още българският държавен глава.

Нужни са спешни мерки, защото иначе рискуваме да загубим въздушен суверенитет и да абдикираме от задълженията ни като съюзник на НАТО, допълни Радев.

Двамата държавни глави призоваха за незабавното прекратяване на военните действия в Украйна и намиране на дипломатическо решение на конфликта. Те потвърдиха и ангажиментите за подкрепа за всички, които търсят спасение от войната. В Полша вече има повече от 2 млн. украински бежанци, сподели Анджей Дуда.

"Вярвам, че на предстоящата среща на върха на НАТО ще се вземат решения, които да засилят нашата сигурност, а мирът и спокойствието в Украйна да бъдат възстановени", допълни още той.

В България убежище са потърсили около 100 хил. граждани на Украйна.

Румен Радев коментира още, че войната поставя особено остро и въпроса за нашата сигурност, защото България не може да бъде част от новата отбранителна концепция на НАТО без реални и съвременни отбранителни способности.
"Неглижирането на проблемите на отбраната в България години наред доведе до дефицит на способности", каза той. 

Президентът на Полша допълни, че неприемливото за международната общност нарушаване на международното право от страна на Русия ще бъде категорично санкционирано и отбеляза амбициите на Полша за ускорено развитие на отбранителните способности на страната, за което има широк обществен консенсус.

В страната наскоро беше приет Закон за отбрана на отечеството, както и се планира увеличение на разходите за отбрана от 2,2% на поне 3% от БВП през 2023 г., стана ясно още по време на срещата на двамата президенти.

Румен Радев отбеляза, че както в Полша, така и в Румъния текат сходни процеси на дълбока модернизация на въоръжените сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"...оперативната готовност на ескадрилата F16 за носене на бойно дежурство се очаква около 2030 г., обясни още българският държавен глава." .... мдааам , иначе авансово платена кеш ... до 2030а я камилата , я камиларя ... мое пак да се върнем на мигове ... : ))) , ше се наложи да подаряваме на африканските приятели Ф16 ките , ако ги направят дотогаз де ...: )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
и тихомълком да ги пращат в украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още