IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заков: Въпросът за предоставяне на самолети Миг-29 на Украйна не е на дневен ред

Няма военна заплаха за България, категоричен е министърът на отбраната

20:10 | 09.03.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Въпросът за предоставяне на самолети Миг-29 на Украйна не стои на дневен ред, тъй като това е оборудване, което ни е необходимо, заяви министърът на отбраната Драгомир Заков пред БНТ.

По думите му охраната на българското въздушно пространство е гарантирана единствено в рамките на колективната отбрана в НАТО и в рамките на Европейския съюз (ЕС). 

"Очевидно Полша е преценила, че може да предостави исканата от Украйна помощ, а САЩ от своя страна са преценили, че няма как да съдействат в тази ситуация. Подобни искания имаше към всички държави, публични, които имат същия тип самолет. България ние имаме самолет Миг-29, но само половината използваме за "еър полисинг". Ние охраняваме освен своето въздушно пространство и въздушното пространство на НАТО, така че няма как ние да предоставим нашите самолети и да няма с какво да го охраняваме", изтъкна Заков. "Това, че България е в НАТО и ЕС в условията на такава криза, е най-големият гарант за сигурността на страната. Българската сигурност е гарантирана в рамките на колективната отбрана в НАТО и ЕС. Ние сме част от колективната отбрана, НАТО гарантира нашата сигурност, но трябва да бъдем абсолютно безкомпромисни към това, че българските въоръжени сили трябва да притежават способности, с които да могат да гарантират националната сигурност и отбрана в рамките на колективната отбрана“, добави министърът.

Според него изненадата е дошла от ирационалното решение да се започне война в момент, в който дипломатическата опция беше на масата. От страна на НАТО, съюзниците и ЕС, всички дипломатически опции бяха на масата. В такъв момент да се вземе решение за военна интервенция – това е ирационално решение, допълни Заков. Той обаче не прогнозира какъв ще бъде развоят на събитията.

Първоначалният замисъл за блицкриг (светкавична война – бел.ред.) не се случи, защото украинците успяха да мобилизират изключителна подкрепа от т.нар. местни сили за самоотбрана. Русия категорично подцени Украйна. Путин изненада сам себе си, заяви Заков.

По думите му в Украйна има огромна необходимост от хуманитарна помощ. И много държави се включват с хуманитарна помощ.

България вече изпрати голямо количество хуманитарна помощ, обсъждат се и варианти за още. В условията на огромна военна сила, която има срещу Украйна, военната помощ не е решаваща, но хуманитарната може да спаси животи, обобщи Заков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още