IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството сформира кризисен щаб за войната в Украйна

От петък гражданите, влизащи от Украйна, ще могат да получат на граничните пунктове документ, с който да пребивават легитимно на територията на България

19:22 | 09.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em font-size:="" pt="">Снимка: Nemesh Yanosh / UNIAN</em></p>

Снимка: Nemesh Yanosh / UNIAN

Правителството сформира кризисен щаб с шест работни групи, който ще се ръководи от полковник Валери Рачев и ще координира работата на всички институции, заяви във видеообръщение вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова. 

"Днес на Министерски съвет приехме решение за предоставяне на временна закрила в съответствие с директивата на ЕС, която се активира за първи път в историята", обясни вицепремиерът.

Временната закрила предвижда редица улеснения за хората, напуснали Украйна заради военните действия.

От петък, на граничните пунктове у нас, гражданите, влизащи от Украйна, ще могат да получат документ, с който да пребивават легитимно на територията на България.

"Този документ им дава както права, така и задължения. От една страна ще получат достъп да пазара на труда, образование, здравеопазване и социална подкрепа. От друга ще имат задължението да спазват законите на Република България", заяви Константинова.

Бежанците ще имат и възможност да получат помощ за настаняване, изхранване в места, вписани в Националния туристически регистър. Помощта ще е в размер на 40 лв.

Във връзка с очаквания прилив на бежанци от Украйна България не предвижда промени в трудовото ни законодателство по отношение на трудовата миграция и трудовата мобилност, изтъкна по-рано през деня министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в рамките на заседанието на парламентарната комисия по труда и социалната политика. Той отбеляза, че в щаба към правителството участници от всички министерства правят преглед дали има нужда от промени в законодателството и ако има – ще се предложат на Народното събрание. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още