IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Отпускаме пари за зърно

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за адекватни действие при попълване на държавния резерв

12:32 | 09.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg/Creative Studio</em></p>

Снимка: Bloomberg/Creative Studio

Правителството ще одобри отпускането на допълнителни средства за купуване на зърнени култури, за да осигури продоволствието на България до 2023 г. Преди началото на днешното заседание на правителството премиерът Кирил Петков потвърди, че “независимо от сценария, хлябът на българина ще бъде на масата“.

Вчера по време на блиц контрола в парламента на въпроси за цените и количествата пшеница в страната министър-председателят потвърди, че България ще купува зърно, за да има достатъчно до следващата реколта. „България ще има резерв близо един и половина милиона тона. Купуваме го по пазарни цени и ще бъде съхранено в складовете на държавния резерв", посочи Петков.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите обявиха, че няма да приемат незаконни действия на държавата за износа на стоки. Радостина Жекова от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите коментира по БНТ, че няма адекватно действие относно резерва от зърното, като визира спрени кораби със зърно, натоварено за износ.

Жекова съобщи, че има паника и смут в сектора. Според нея в момента, в който корабите са спрени, производителите са се запитали какво се случва и е настъпила суматоха – имаме стока, а пазар нямаме. „В паниката си земеделските производители започнаха да продават стоката си“, разкри тя.

Жекова е на мнение, че поведението на правителството, респективно на Министерството на земеделието, е довело до хаос и паника, както в средите на земеделските производители, така и сред населението. „Това води до спекула“, предупреди експертът и напомни, че е спекулация закупуването на непазарни цени на всякакъв вид стока, произведена в България.

„Няма нищо лошо в намерението на държавата да попълни държавния резерв и да направи запас, но трябва да сме наясно, че това е жива стока и тя има особености на съхранение. Милион и половина тона пшеница, които трябва да влязат по някакъв начин в нечии складове, е необходимо да бъдат внимателно наблюдавани. Това ще бъде изключително скъп ресурс на държавата“, смята представителят на зърнопроизводителите.

Жекова отбеляза, че ние сме нетен износител на зърно, но сме вносител на царевица, като всяка държава в ЕС има своите специфики в това отношение. Тя изрази недоволство именно заради царевицата, защото в последните два дни имало опашки от чакащи камиони по границата с Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още