IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Коронавирусът е причина за забавянето на доставката на F-16

Това неблагоприятно забавяне ще се отрази на всички държави, които в момента участват в тази програма, изтъкват от американското посолство в България

10:22 | 12.02.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;I-Hwa Cheng/Bloomberg</em></p>

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Програмата по производството на F-16 се сблъсква със забавяне поради прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията от COVID-19, това заявиха от американското посолство в България в прессъобщение.

„Това неблагоприятно забавяне ще се отрази на всички държави, които в момента участват в тази програма“, уточняват от посолството. 

САЩ остават ангажирани в подкрепата си за модернизацията на въоръжените сили на България и ние продължаваме да се обучаваме заедно по време на ежегодните двустранни и многонационални учения и да инвестираме в други проекти за модернизация, очертани в нашата десетгодишна Пътна карта за военно сътрудничество, като българския Център за киберзащита към Министерството на отбраната, морското наблюдение и комуникационното оборудване за всякакъв тип въоръжени сили, добавят от американското посолство.

По-рано военният министър Стефан Янев съобщи, че доставката ще се забави. През седмицата  Янев се срещна с представители на компанията „Локхийд Мартин" във връзка със забавянето по сделката за военните самолети. Следващите разговори за сроковете ще бъдат със Съединените щати, защото договорът е сключен между правителствата. „Договорът е правителство-правителство. (...) Ние трябва да си направим разговорите с тях и да кажем какво точно се случва, ако не дойдат навреме. Това касае нашата организация, нашето планиране, включително и предварителното планиране за възможностите кой ще изпълнява тази задача преди пристигането на тези самолети", каза министърът на отбраната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
а неустойки по договора предвидени ли са ... питам за един познат ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Браво, че немаше коронавирус, когато ги плащахме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хаха, тия росийски таралясници вече никъде не ги купуват бе, тавариш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Няма значение какво изпреварвал су-30, тук целта не е да купим най-добрия изтребител, даже и най-посредствения би ни свършил работа но целта е да бъде продаден от САЩ, не е трудно да се разбере, търсим по-близки отношения с тях това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
На крива ракета, космоса и пречи.. Су-30 има клиенти на 4 континента и изпреварва F-15 по продажби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още