IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Кризата между Русия и Украйна е заплаха за сигурността на цяла Европа

Забавянето на доставката на новите F-16 би създало риск да загубим въздушния си суверенитет, заяви президентът

16:11 | 10.02.22 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Кризата между Русия и Украйна създава заплаха за сигурността на цяла Европа, това е криза с глобални измерения, там диалогът се води на високо ниво между САЩ и Русия, НАТО- Русия, Европа-Русия. България е част от усилията за намаляване на напрежението.

Това заяви президентът Румен Радев, след като обсъди състоянието на въоръжените ни сили с министъра на отбраната Стефан Янев, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и висши военни.

Всички трябва да работим така, че да се избегне военно решаване на тази криза. Може да се търси решение по дипломатически път и тук са впрегнати всички усили, добави Радев, цитиран от БГНЕС. Най-голямата заплаха за нашата национална сигурност е неглижирането на въоръжените ни сили. Трябва да не се сещаме за проблемите на армията от криза до криза и от катастрофа до катастрофа. Ангажиментите на държавното ръководство трябва да са постоянни и целенасочени, а не да се изчерпват с еднократни актове по придобиване на нова техника и въоръжение, каза Радев. 

Декларацията на правителството, че сигурността ще се гради върху конституционните задължения на армията, трябва да се подплати с ясни ангажименти, виждания и подкрепа как точно ние ще развиваме въоръжените ни сили.

В НАТО има ясен процес по планиране. България е предоставила и предприела гъвкав и отворен подход. За тази батальонна бойна група се говори много, но не много хора знаят за задачите ú. Тя не може да реши проблемите на нашата сигурност, но изграждането ú е важно, защото то означава, че можем да работим заедно с нашите съюзници, да запълваме дефицитите, които имаме през годините по дадени решения, заяви президентът. По този начин заедно трябва да демонстрираме, че можем да отговорим на всяка криза.

Най-голямата гаранция за нашата сигурност е да развиваме нашите въоръжени сили и съвместимостта с нашите партньори, посочи още Радев.

Попитан за доставките на новите изтребители, Радев отговори: „За това дали ще закъснеят доставките на новите изтребители, може да зададете въпроса към Борисов и неговото правителство, когато те сключваха договора, при какви условия беше сключен той“.

„Това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили. Поставя на изпитание личния състав. Има рискове България да загуби въздушен суверенитет, рискове България да загуби възможността да охранява сама своето въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО“, уточни още Радев.

Платените от България нови американски изтребители F-16 ще бъдат доставени със закъснение, потвърди министърът на отбраната Стефан Янев. Засега не е ясно колко ще се забави доставката. За новите срокове ще се водят междуправителствени разговори със САЩ.

Вчера Янев се срещна с представители на компанията „Локхийд Мартин" във връзка със забавянето по сделката за военните самолети.

Следващите разговори за сроковете ще бъдат със Съединените щати, защото договорът е сключен между правителствата. „Договорът е правителство-правителство. (...) Ние трябва да си направим разговорите с тях и да кажем какво точно се случва, ако не дойдат навреме. Това касае нашата организация, нашето планиране, включително и предварителното планиране за възможностите кой ще изпълнява тази задача преди пристигането на тези самолети", каза министърът на отбраната.

Началникът на отбраната Емил Ефтимов обясни, че българското предложение за подсилване на Югоизточния фланг на НАТО с бойна група стъпва върху възможностите на механизиран батальон с определени подразделения за бойна поддръжка и съюзническо попълване на дефицитите от съюзниците. Към момента са възможни няколко варианта за това като концепцията ще бъде обсъдена. Целта е да бъде демонстрирано, че българските въоръжени сили имат възможност за изграждане на възпиращ потенциал, каза той, цитиран от БНТ.

За военно-стратегическия дисбаланс в Черно море Ефтимов заяви, че е определен преговорен екип относно възможността за придобиване на подводници за нуждите на Военноморските сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
КОГА най-после доказаният престъпник бойко методиев борисов, ще бъде съден за държавна измяна - и то МНОГОКРАТНА ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 2 години
Не е тайна , кой стои зад хаоса в Европа и какво цели с това.Шанс за успех обаче е малко вероятен. Да, два пъти този сценарии напълно успя и като резултат промени лидерството в света в т.ч. и световния хегемон, но в момента играчите в геополитиката също отчитат тозифакт , а и условията в света са са съвсем други за да може да се очаква същият резултат както преди 75 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
... или възможност тоя проблем да се реши един път за винаги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Кризата между Русия и Украйна е заплаха за сигурността на цяла Европа == янките за 3-ти път искат да сбият европейците, за 3-ти път да си решат проблемите на чужд гръб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още