IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Янев: Никой по никакъв повод не ни налага решения, свързани със сигурността

Ще обсъдим дали американски сили могат да участват в състава на българската батальонна бойна група, заяви министърът на отбраната

13:03 | 08.02.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Никой по никакъв повод не ни налага решения, свързани с нашата сигурност. В съюзен формат решенията се взимат след консултации и с консенсус като всяка една страна членка представя своята суверенна национална позиция. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев при откриването на Годишната конференция на началника на отбраната, цитиран от БТА.

Янев смята, че регионът е изправен пред една от най-сериозните военно-политически кризи от края на Студената война, затова се налага „да реагираме адекватно и да действаме смело, решително и националноотговорно“. Той подчерта, че България е суверенна държава и всички решения за предприемане на конкретни действия в областта на отбраната се вземат от българското правителство и Народното събрание.

По думите му продължава тенденцията за трайна промяна в стратегическия и военен баланс на силите в района на Черно море. Въпросът, според него, е не само как ще се реализира концепцията на НАТО за възпиране и отбрана, но и как България може да осигури и даде принос за нейното изпълнение.

"С американските представители ще разговаряме по широк кръг от теми в рамките на стратегическото партньорство между двете страни. Вероятно ще имаме комуникация по темата дали американски сили могат да участват в състава на българската батальонна бойна група. Това е нормален разговор, но решенията ще се вземат след разговори на друго ниво". Така отговори министърът на отбраната на въпрос за визитата на делегацията от САЩ, оглавявана от съветника на Държавния департамент Дерек Шоле.

Янев уточни, че в състава на батальонната бойна група трябва да има артилерия с калибър какъвто българското въоръжение не притежава. Това е един от елементите, за който ще бъде направено запитване и този дефицит да бъде запълнен.

Министърът увери, че ще направи всичко възможно през настоящата година да бъде възобновен проектът за купуване на нови бронирани машини за сухопътните войски, който се провали заради прекалено високи цени на фирмите производители. България планираше да даде около 1 млрд. лева за новите бойни машини, а офертите надхвърлиха лимита почти двойно.

В отговор на въпрос кога се очаква доставката на първите изтребители F-16 военният министър потвърди, че има забавяне и добави, че официално има писмо от фирмата производител "Локхийд Мартин", в което се казва, че доставката на първите самолети ще бъде до няколко месеца. Утре Стефан Янев ще има среща с представители на компанията.

Министърът посочи още, че подготовката на летците за новите машини продължава и в момента. „Това е процес, който е непрекъснат и той зависи от възможността на системата на обучение да абсорбира определен брой летци“, добави той.

Стефан Янев обясни, че ще се направи анализ на въоръжените сили, за да може да се повиши бойната им подготовка и готовност. Според него от изключителна важност е всички дейности и мероприятия в план 2020-2026 г. за отбрана да бъдат адекватно осигурени с финансови средства.

"Има пет приоритета върху които да се насочим. Първият е хората в отбраната. Трябва да привлечем хора за вакантните длъжности. Друг приоритет е модернизацията на въоръжените сили. Ще направим всичко средствата за отбрана да достигнат 2% от брутния вътрешен продукт до 2025 г.", добави Стефан Янев.

Той припомни, че в рамките на засилените консултации с НАТО и съюзниците в последните дни няколко пъти е коментирал решенията на правителството, свързани със засилването на сдържащия отбранителен потенциал на Източния фланг на Алианса и нашия принос към него. По думите му колективната система за сигурност не означава, че страна членка на НАТО може да осигури своята отбрана за сметка на разходите на другите съюзници. Принципът е солидарност при разходите за отбрана, като по правило страните трябва да отделят минимум 2% от БВП по това перо.

Министърът на отбраната ще бъде изслушан днес в парламентарната комисия по национална сигурност, съобщи още БНТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още