IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правосъдното министерство предлага нов начин за конструиране на антикорупционната комисия

Крум Зарков представи пред представители на ЕК напредъка по законопроектите, които се отнасят до върховенството на закона в България

11:31 | 08.09.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Министерството на правосъдието ще предложи съществени промени в начина на конструиране на антикорупционната комисия, но ще запази концепцията, подготвена от предишния парламент. Промени ще има и при въвеждането на взаимоконтрол в рамките на КПКОНПИ. Това са част от темите, които служебният министър на правосъдието Крум Зарков и вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов са обсъдили на онлайн среща с представители на Европейската комисия (ЕК) във връзка с Националния план за възстановяване и устойчивост и реформите, свързани с върховенството на закона, информират от правосъдното министерство.

Министерството на правосъдието работи активно по антикорупционния закон, като ще запази концепцията, подготвена в рамките на 47-ото Народно събрание, уточниха от ведомството и съобщиха, че предложенията на министерството ще бъдат публично оповестени.

На срещата Крум Зарков е отговорил на въпросите на Еврокомисията и е представил в детайли напредъка по законопроектите, които засягат многогодишната критика на ЕК по отношение на България, а именно – върховенството на закона в нашата страна и корупцията по високите етажи, съобщи още правосъдното министерство. Представителите на ЕК са коментирали представените концепции за законопроекти, като силно окуражаващи.

Крум Зарков е уверил главния преговарящ по плана за възстановяване, че в най-кратки срокове Комисията ще получи и пълните текстове на други законопроекти в сектор „Правосъдие“, които вече са подготвени на чернова, сред които са тези за медиацията и правната помощ.

Подготвянето на законопроектите за следващото мнозинство ще спечели време на депутатите, които ще имат възможност да дебатират по същество текстовете, тъй като крайният срок за приемане на законите, за да получим втория транш по плана за възстановяване, е до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още