IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влиза в сила споразумението с Европейската комисия за Плана за възстановяване

Депутатите одобриха нормативната рамка, която ще гарантира ефективното изпълнение на предвидените реформи и инвестиции в България

14:03 | 13.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Започва изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост след като парламентът прие на първо и второ четене законопроекта за ратифициране на Споразумението за финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост между Европейската комисия и България. Документът беше одобрен на второ четене със 147 гласа "за" и 10 "против". Срещу ратификацията на споразумението бяха само депутатите от "Възраждане", предаде БТА.

С него се създава нормативна рамка за гарантиране на ефективното изпълнение на предвидените реформи и инвестиции в България, като всичко това е предпоставка за подаване на първо искане за плащане към Европейската комисия.

В споразумението се предвижда извършването на регулярни проверки дали предоставеното финансиране е било използвано правилно, дали предвидените етапи и цели по отделните реформи и инвестиции са били изпълнени. С тях ще се установява дали са предприети подходящи мерки за предотвратяване, разкриване и коригиране на измами, корупция и конфликти на интереси, двойно финансиране. При нарушения ще бъдат предприети правни действия за възстановяване на неправомерно усвоени средства.

Парламентът ратифицира и Меморандума за разбирателство между правителството на България и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за подкрепа за изпълнение на проекти, финансирани чрез Европейските фондове за периода 2021-2027 г., включително Плана за възстановяване и устойчивост. С него се осигурява основата за сътрудничество с ЕБВР.

Съгласно меморандума, подкрепата за проекти от страна на ЕБВР ще става въз основа на индивидуални споразумения, които ще бъдат подписани с институции, отговорни за изпълнението на Плана и Кохезионната политика. Финансирането ще е от европейски фондове.

Потенциалните сфери, в които ЕБВР ще осигурява техническа помощ по еврофондовете са: подобряване на конкурентоспособността на частния сектор, подкрепа за изпълнение на инфраструктурни проекти, подкрепа за реформи и декарбонизация на енергийния сектор, финансови инструменти, подготовка и изпълнение на реформи в публичния сектор.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още