IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

26% от интернет трафика в България е злонамерен

На фишинг атаки са подложени 57% от организациите у нас, сочат данни на Министерството на електронното управление

20:00 | 27.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Общо 26% от целия интернет трафик е злонамерен бот трафик, генериран от програми. 80% от всички докладвани онлайн инциденти са от типа фишинг атаки, като на ежедневни и ежеседмични опити за фишинг са подложени 57% от всички организации в България. Това сочат данни от Министерството на електронното управление.

80% от всички докладвани онлайн инциденти са от типа фишинг атаки (phishing, нарочно променено от fishing – риболов).

Служебният министър на електронното управление Георги Тодоров откри днес десетото юбилейно издание на Европейския месец на киберсигурността и подчерта, че ролята на държавата е особено важна в защита на най-уязвимите, защото „атаките в интернет не познават граници и нямат социална ангажираност“.

„В ерата на цифровизацията и хоризонта за дигитално бъдеще, на все повече нива държавната администрация и всички държавни институции, бизнесът и гражданите сме задължени да отделяме все повече внимание на личната и институционалната киберсигурност“, коментира Тодоров, цитиран от Министерството на електронното управление.

При фишинг атаките се използват прикрити имейли, директни съобщения или уебсайтове, които имитират реални такива и имат за цел да извлекат чувствителна информация и достъп до важни акаунти на своите жертви.

Друг проблем са атаките тип Ransomware (ransom – откуп). Това е вид злонамерен софтуер, който блокира достъпа на потребителите до собствените им компютърни системи и криптира файлове. С това дава на нападателите контрол над всяка информация, съхранявана на устройствата на жертвите. След това киберпрестъпниците искат откуп за чувствителните данни на жертвите им, откъдето идва и името на софтуера.

Броят на сигналите, обработени от Националния екип за реагиране при инциденти с компютърната сигурност (CERT) за нарушения в българското интернет пространство, са 657 за юни, 272 за юли и 249 за август, показват данни на Министерството на електронното управление, предоставени на БТА. Регистрираните на сайта им за същите месеци са съответно 120, 145 и 155, а засегнатите IP адреси в сигналите са 10 382 за юни, 14634 за юли и 14298 за август, посочиха от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още