IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект играе все по-голяма роля в киберсигурността

Хакерите са тези, които могат да се възползват повече от новите технологични възможности

21:51 | 13.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Изкуственият интелект играе все по-важна роля в киберсигурността – и добра, и лоша. Организациите могат да използват най-новите инструменти, базирани на изкуствен интелект, за да засичат по-успешно заплахи и да защитават системите и базите си данни. Но киберпрестъпниците също така могат да използват технологията, за да извършват още по-сложни атаки, пише CNBC.

Нарастването на броя на кибератаките помага за стимулиране на растежа на пазара на базирани на изкуствен интелект продукти за сигурност. Доклад на Acumen Research and Consulting от юли 2022 г. посочва, че световният пазар на такива решения е достигнал 14,9 млрд. долара през 2021 г. и се очаква да нарасне до 133,8 млрд. долара до 2030 г.

Все по-голям брой атаки като пробивите в базите данни и DDoS атаките – много от които са изключително скъпи за засегнатите организации – пораждат необходимост от по-сложни решения.

Друг двигател на пазарния растеж е пандемията от Covid-19 и преминаването към работа от дистанция, допълва докладът. Това е принудило много компании да поставят по-голям фокус върху киберсигурността и използването на инструменти с изкуствен интелект за по-ефективно засичане и спиране на нападенията.

В бъдеще се очаква тенденции като нарастващото развитие на интернет на нещата и увеличаването на броя на свързаните устройства да подкрепи растежа на пазара, посочва докладът на Acumen. Все по-честото използване на базирани в облака услуги за сигурност също може да предостави възможности за нови приложения на изкуствения интелект в сферата на киберсигурността.

Повишаване на сигурността чрез изкуствен интелект

Сред видовете продукти, които използват изкуствен интелект, са антивирусните програми, системите за откриване на злонамерен софтуер, за предотвратяване на загуба на информация, за откриване/борба с измами, за управление на идентичността и достъпа, системите за откриване/предотвратяване на прониквания в базите данни и тези за управление на риска.

Досега използването на изкуствен интелект за киберсигурност донякъде беше ограничено. Според Брайън Финч от адвокатска кантора Pillsbury Law, в която отговаря за практиката, свързана с киберсигурността, защитата на данни и поверителността, компаниите използват изкуствения интелект, но ограничено, най-вече в контекста на продукти като имейл филтри и инструменти за засичане на зловреден софтуер.

„Най-интересното е, че виждаме, че инструментите за анализ на поведението все повече използват изкуствен интелект“, коментира Финч. „Имам предвид инструменти, анализиращи данни, за да се определи поведението на хакерите, така че да се види има ли модел зад техните атаки – конкретен момент, метод на нападението и как хакерите се движат вътре в системите. Събирането на такава вътрешна информация може да бъде изключително ценно“.

В скорошно проучване Gartner е интервюирала близо 50 доставчика на решения за сигурност и е установила няколко модела на използване на изкуствен интелект от тях, твърди вицепрезидентът по проучванията на компанията Марк Драйвър.

Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още