IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частният сектор в САЩ е разкрил повече работни места от очакваното през февруари

Основен принос за ръста на показателя са имали компаниите с 500 или повече служители

20:21 | 02.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

През февруари частният сектор в САЩ е разкрил повече работни места от очакваното, показват данните на агенция ADP, цитирани от CNBC.

Компаниите в САЩ са открили 475 хил. нови работни позиции. За сравнение, очакванията на анализаторите, анкетирани от Dow Jones, бяха за резултат от около 400 хил.

Агенцията направи и значителна ревизия на януарските данни. Първоначално беше съобщено за спад от 301 хил. работни места, докато сега се съобщава за ръст от 509 хил. работни места. Ревизията в размер на 810 хил. броя доближи резултата до данните на Министерството на труда за ръст от 457 хил. работни места.

Публикуваният доклад показа, че агенцията е направила годишни ревизии през февруари, за да може данните да са в съответствите с тези на Министерството на труда. Данните за останалите месеци от миналата година също са били ревизирани, но не толкова, колкото тези за януари 2022 г.

„Наемането продължава да е силно, но е ограничено от намалялото предлагане на работа след пандемията“, каза главният икономист в ADP Нела Ричърдсън. "Миналия месец големите компании показаха, че са добре подготвени да се конкурират с по-високи заплати и предложения за облаги. Те отчетоха най-силния резултат от началото на пандемичното възстановяване“, смята Ричърдсън.

Основен принос за ръста на показателя са имали компаниите с 500 или повече служители – те са добавили 552 хил. позиции. Фирмите с по-малко от 50 служители са регистрирали спад от 96 хил., докато средните компании са добавили 18 хил. работни места.

Разделението по сектори показва, че туристическият сектор е имал най-голям принос с ръст от 170 хил. работни места, последван от търговията, транспорта и комуналните услуги с повишение от 98 хил. На трето място са били професионалните и бизнес услуги с повишение от 72 хил. работни места.

Производството е отчело ръст от 30 хил. работни места, докато строителството е записало повишение от 26 хил. работни места.

Предстои в четвъртък (3 март) да бъде публикувана официалната статистика на Министерството на труда. Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакват икономиката да е разкрила 440 хил. работни места през месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още