IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новооткритите работни места в САЩ надминаха очакванията, но безработицата също

Данните на министерството на труда изненадаха приятно пазара, докато безработицата също е нараснала

16:35 | 04.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Short/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Short/Bloomberg

Броят на новооткритите работни места в САЩ е надминал очакванията през януари въпреки растящия брой новозаразени с коронавирус, предизвикан от омикрон щама, съобщи CNBC. Нивото на безработица в страната обаче също се е увеличило.

Новооткритите работни места извън стопанския сектор са нараснали с 467 хил. броя през месеца, докато безработицата е достигнала 4%, показват данните на министерството на труда за януари. Прогнозите на Dow Jones бяха за повишение от 150 хил. работни места и безработица на ниво от 3,9 на сто.

Увеличението е отчетено само седмица след като Белият дом предупреди, че резултатите може да са по-ниски заради пандемията.

Броят на новозаразените с коронавирус в САЩ е намалял през последните седмици, като средноседмичният измерител на заразените се е свил с над 50% от средата на януари, когато достигна нови върхове, посочват от Центъра за контрол и превенция по заболяванията в страната.

Според повечето икономисти през следващите месеци показателят за пазара на труда ще отчете възстановяване.

Освен изненадващите януарски данни министерството на труда ревизира данните си в посока нагоре и за края на миналата година. Увеличението през декември нарасна от 199 хил. новооткрити работни места на 510 хил., докато броят през ноември се е повишил от 249 хил. на 647 хил. Само за тези два месеца първоначалните данни са били ревизирани със 709 хил. броя. Ревизиите са част от годишните корекции на ресорното министерство.

"Ревизиите са спомогнали малко на показателите, от които са премахнати някои сезонни фактори. Като цяло пазарът на труда е силен, особено като се има предвид омикрон“, каза главният стратег по фиксиран доход в Charles Schwab Кейти Джоунс. „Трудно е да се намери слабо място в този доклад“, каза още експертът.

Най-голям ръст на показателя през януари е имало в туристическия сектор – 151 хил. работни места, 108 хил., от които са били в барове и ресторанти. Компаниите за професионални и бизнес услуги са допринесли с 86 хил. работни места, докато търговията на дребно – с 61 хил. работни места.

Нивото на участие на работната ръка е нараснало до 62,2%, което е повишение от 0,3 процентни пункта.

Така показателят – който зорко се следи от Федералния резерв - е достигнал до най-високото си равнище от март 2020 г. и е бил само с 1,2 процентни пункта под предпандемичните си нива.

По-всеобхватен измерител на безработицата, включващ работници, които са спрели да си търсят работа или които работят на непълен работен ден по икономически причини, показва  намаление до ниво от 7,1%, което е малко над предпандемичното равнище.

Нивото на заетост се е върнало на нива, които са с около 1,7 млн. под равнището от февруари 2020 г. - месец преди избухването на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още