fallback

Мярката "60 на 40" за запазване на работни места ще действа до 30 юни

През тази година до 90 дни неплатен отпуск ще се зачита за трудов и осигурителен стаж, посочиха от социалното министерство

17:06 | 29.03.22 г.

Действието на мярката „60 на 40“ в подкрепа на запазването на работни места ще бъде удължено до 30 юни при запазване на досегашните условия за подкрепа за запазване на работни места, съобщи Министерството на труда и социалната политика.

От социалното ведомство потвърждават, че ще продължат да действат мерки за подкрепа на гражданите и работодателите и след края на извънредната епидемична обстановка.

През цялата 2022 г. до 90 дни неплатен отпуск ще се зачита за трудов и осигурителен стаж.

Covid добавките към пенсиите на всички пенсионери в размер на 60 лева ще се изплащат до края на юни.

Националният осигурителен институт ще продължи да превежда и еднократната добавка от 75 лева на всички пенсионери, които в периода от 1 януари до 30 юни 2022 г. завършат пълен ваксинационен курс срещу Covid или имат поставена първа доза от 1 до 30 юни.

До юни включително ще се изплащат и изравнителни добавки към пенсиите на хората, които през януари 2022 г. са получили по-ниска обща сума от сбора на Covid добавка и пенсия в сравнение с декември  2021 г.

ТЕЛК решенията, чийто срок е изтекъл по време на извънредното положение или извънредната епидемична обстановка, ще важат до 30 юни. До тази дата служебно се удължава и срокът за изплащане на пенсиите за инвалидност по експертни решения, които са изтекли по време на извънредното положение или извънредната епидемична обстановка.

Тези пенсии ще продължат да се получават и след 30 юни, ако дотогава хората са преосвидетелствани и в Националния осигурителен институт са постъпили данни за определения нов срок на инвалидността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още