IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на самоосигуряващите се американци достигна 14-годишен връх

Пандемията мотивира много служители да опитат да започнат да работят за себе си

13:04 | 09.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Делът на самоосигуряващите се американци достигна най-високото си ниво от финансовата криза от 2008 г. насам, след като пандемията мотивира немалко хора да опитат да работят за себе си, пише Bloomberg.

През юни около 16,8 млн. души са били класифицирани като самоосигуряващи се, сочат изчисления на медията на база най-скорошните статистики на министерството на труда на САЩ. Това е увеличение от 1,4 млн. служители за последните две години, което представлява над една трета от разширението на пазара на труда за периода.

Много американци бяха мотивирани да опитат да работят за себе си, когато милиони работни места изчезнаха почти за денонощие в първите седмици на пандемията. Други сами взеха това решение, напускайки работното си място. Т. нар. темп на напускане се е покачил през последните две години, като 4,3 млн. служители са напуснали само през май тази година.

Причините за търсенето на този тип заетост варират. За много жени решението вероятно отразява необходимостта от повече гъвкавост, тъй като излизането в отпуска по майчинство стана по-трудно по време на пандемията. Разпространението на работата от вкъщи като метод и релокацията на много служители също представи нови възможности.

Най-голям дял от самоосигуряващите се американци държи строителният сектор, където покачването е продължило и по време на пандемията, според данните на Фед в Сейнт Луис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още