IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания записаха по-нисък спад от очакваното

Въпреки че показателят остава над предпандемичните си равнища, по-голямата тенденция е за понижения, обясни експерт

15:38 | 23.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg </em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Продажбите на дребно във Великобритания са намалели по-малко от очакваното през юни, когато домакинствата са свили покупките си, подложени на все още силния инфлационен натиск, пише Ройтерс.

Обемът на продажбите на дребно е намалял с 0,1% на месечна база, докато очакванията на икономистите, анкетирани от медията, бяха за понижение от 0,3 на сто.

Извън продажбите на автомобилни горива, показателят е нараснал с 0,4% спрямо май. За сравнение - прогнозите бяха за спад от 0,4 на сто.

"След като се вземат предвид покачващите се цени, продажбите на дребно намаляха леко през юни и въпреки че остават над предпандемичните си нива, по-голямата тенденция е на спад", каза Хедър Бовил, експерт от статистическата служба на страната.

През периода април - юни продажбите обаче са били с 1,2% по-малко.

Въпреки положителния резултат той показва продължаващия силен инфлационен натиск върху домакинствата. Последните данни показаха, че през юни годишната инфлация във Великобритания се е равнявала на 9,4%, достигайки най-бързия си темп на растеж от началото на 1982 г.

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още