IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта във Великобритания записа най-големия си ръст от средата на 2021 г.

Статистиката може да мотивира Английската централна банка (АЦБ) да продължи лихвените повишения на следващото си заседание през август

10:53 | 19.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Безработицата във Великобритания се е задържала на ниво от 3,8% в трите месеца до май, a броят на работещите е нараснал с най-много спрямо средата на 2021 г., пише Ройтерс. Данните предполагат, че поскъпващата издръжка на живот в страната все още не е успяла да свие търсенето на кадри.

Икономистите, анкетирани от медията, очакваха лек ръст на безработицата до 3,9%. Заетостта е нараснала с 296 хил. души, като това е било най-голямото увеличение от трите месеца до август миналата година. За сравнение - прогнозите бяха за ръст от 170 хил. души.

Въпреки че броят на заетите остава под нивата, последно отчетени преди пандемията от коронавирус, броят на служителите на пълно работно време достигна нов рекорден връх.

Статистиката може да мотивира Английската централна банка (АЦБ) да продължи лихвените повишения, след като през юни регулаторът одобри петото си поредно лихвено увеличение от миналия декември насам.

Няма обаче ясни сигнали в данните, които биха могли да накарат АЦБ да приеме по-агресивни ходове в следващите месеци - ръстът на заплащането леко се е ускорил в трите месеца до май до 4,3 на сто, като същевременно, ако показателят се изглади спрямо инфлацията, това е бил най-големият спад от 2001 г. насам.

На последното си заседание АЦБ изрази готовност да действа по-агресивно, ако види, че скорошното ускоряване на инфлацията - която се очаква да достигне 9,3% през юни - се вкоренява в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още