IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Испания отново полетя нагоре

Месечното понижение не успя да засенчи високите годишни равнища на ръста на цените

14:43 | 12.08.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Испания е продължила да се ускорява през юли, достигайки 10,8% на годишна база, съобщи испанският Национален статистически институт (INE) в петък.

За сравнение - през юни показателят направи изненадващ скок нагоре до 10% от майското равнище от 8,5%, изтривайки надеждите, че инфлацията в четвъртата по големина икономика в еврозоната е достигнала своя връх.

На месечна база обаче инфлацията е намаляла с 0,3 на сто.

През юли Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвите за пръв път от 11 години насам, като изненада със затягане на паричната политика от 50 базисни пункта (спрямо първоначално обявените планове за ръст от 25 базисни пункта през юни). Днешните данни сочат, че ще се наложи ЕЦБ да предприеме още стъпки, за да укроти ръста на цените. Следващото заседание на регулатора предстои да се състои през септември.

Данните по-рано през деня показаха, че потребителската инфлация във Франция също се е ускорила през юли, когато е достигнала 6,1% на годишна база. Последният път, когато инфлацията е била толкова висока, е бил през 80-те години на миналия век, според данни на Trading economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Кви полети към/от раZZийката сънуваш ...?! ... Не и следващата петилетка ... :))) ... Още ли си в БГ ... ?! ... Що се мъчиш тука ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Р?мператоръ
преди 1 година
Нищо - на зима ще видят. Който пусне климатикът на нормална температура, за да не му се изпоразболеят децата: 6 бимберици глоба. Който рече да си направи кефът и да си напълни ваничката с топла вода: 10 Б глоба. Дано възобновят полетите между ЕС и Русия. По-евтино ще му излезе на испанецът да отиде да се изкъпе в Новосибирск. Това сигурно ще е рекламният слоган на руските туроператори: "Елате при нас: да вземете гореща вана"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още