IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания повишава очакванията си за инфлацията

Покачването на цените ще остане на високи равнища, но ще започне да се забавя в края на лятото, каза икономическият министър на страната Надя Калвино

11:46 | 14.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Испанското правителство ще повиши инфлационните си прогнози, след като инфлацията достигна 37-годишен връх в периода до юни. Това заяви министърът на икономика Надя Калвино, цитирана от Ройтерс.

Инфлацията ще остане на сегашните нива от около 10%, преди да започне да се забавя в края на лятото, обясни Калвино в интервю за местното радио RNE.

"Прогнозите са за продължително висока инфлация, много висока, и целта ни ще е да я доближим до средното ниво в Европейския съюз (ЕС)", добави Калвино, като пое ангажимент правителството да предприеме мерки, за да облекчи негативното влияние върху потребителите.

Данните ден по-ранo показаха, че испанската инфлация е надминала 10% за пръв път от 37 години насам през юни. Двигател на движенията, както в редица други страни, са били поскъпналите енергоизточници и храни.

Предстои испанското правителство да публикува прогнозите си за повече важни показатели, в т.ч. инфлация и ръст на брутния вътрешен продукт (БВП), през септември. Сегашните прогнози са за инфлация от 6,1% през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още