fallback

Свободните работни места в САЩ спаднаха до най-ниското си ниво от юни 2021 г.

Данните говорят за охлаждане в търсенето на работна ръка отвъд Океана

20:15 | 04.10.22 г.

Свободните работни места в САЩ са намалели повече от очакваното през август до над едногодишно дъно, което показва, че търсенето на работна ръка, макар и все още силно, се забавя, пише Bloomberg.

Броят на наличните позиции е намалял до 10,1 млн. през август спрямо 11,2 млн. през юли, сочат данни на министерството на труда, публикувани във вторник.

Средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за 11,1 млн. незаети работни места през август.

Спадът с 1,2 млн. на свободните позиции е най-големият от април 2020 г. и отговаря на забавянето в търсенето на работна ръка, което отразява променящите се навици на потребителите, бързия ръст на лихвените проценти и влошаването на перспективите за икономиката.

Макар че броят на свободните работни места остава много висок, съотношението между налични работни позиции и безработни хора намалява през август. За всеки безработен човек е имало около 1,7 работни места, което е спад спрямо около 2 през юли.

Най-голям спад е регистриран при новооткритите работни места в здравеопазването и социалната помощ, другите услуги и търговията на дребно.

Ръководителите на Федералния резерв посочват повишения брой на свободните работни места като начин да охладят пазара на труда, без това да води до ръст на безработицата. Спадът на незаетите работни места вероятно е добра новина за ръководителите на централната банка в стремежа им към укротяване на инфлацията, но исторически високото ниво на свободните работни позиции показва, че натискът върху заплатите може да остане голям.

Основните борсови индекси отбелязаха ръст, а доходността по държавните облигации също напредна след публикуването на данните, тъй като трейдърите са оптимисти, че може да не се налага Фед да е агресивен с повишаването на лихвите заради признаци за охлаждане на търсенето на работна ръка.

Около 4,2 млн. американци са напуснали работата си през август, което е лек ръст спрямо месец по-рано. Доброволно напусналите работата си като дял от общата заетост са останали на равнище от 2,7%.

Данните на министерството на труда предхождат месечния доклад за новосъздадените работните места в петък. Настоящите прогнози са, че американските работодатели са добавили 265 хил. работни места през септември. Икономисти очакват безработицата да е останала на ниво от 3,7%, малко над 50-годишното дъно, а средното почасово заплащане се очаква да отбележи още един стабилен напредък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:49 | 04.10.22 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още