IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ангелов: Ако не се гласува бюджетът за 2023 г., икономиката ще колабира

Сроковете по Плана за възстановяване са кратки, парламентът трябва да заработи веднага, предупреди икономистът

10:44 | 07.10.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ако няма гласуван Бюджет за 2023 г., след 1 януари в икономиката ще настъпи колапс, тъй като няма да има компенсации, разпределяни заради скъпата електроенергия. Те ще се събират в бюджета, но няма да могат да се разпределят към бизнеса. Това коментира по Нова телевизия икономистът Георги Ангелов, според когото покрай политическите битки трябва да се действа и практично.

„Много компании ще спрат да работят, ще пуснат работниците в неплатен отпуск и ще се окажем с милион и половина безработни за ден“, очерта сценария Ангелов. И допълни, че бюджетът е най-важният инструментариум. „Ако няма бюджет, просто не можем да навигираме лодката в бурното море”, каза той. Според икономиста до момента държавата се справя добре, но „ако оставим нещата на самотек, без бюджет и без енергийни помощи, тогава крахът е неминуем”. 

Сроковете по Плана за възстановяване и устойчивост са много кратки, предупреди още икономистът. Ако парите не бъдат усвоени, се насочват към други държави. Законовите промени, които трябва да се приемат от парламента заради Плана, са спешни, заяви Ангелов.

По думите му новият парламент не бива да чака и минута и трябва да се заеме веднага с промените. Народното събрание не трябва да изчаква момента да сформира постоянните си комисии, тъй като така ще минат месеци, смята Ангелов.

Той посочи, че идеята е бързо да се усвоят тези европейски средства, за да има антикризисен ефект. „От ден първи на парламентът трябва да започне работа. Ние все още не сме усвоили нищо. Можем да използваме тези средства за антикризисни мерки”, допълни той.

Икономистът коментира дали в част от законовите промени, които трябва да се приемат заради Плана, е либерализацията на цената на тока за домакинствата. „Има ангажимент, но не е от догодина. Мисля, че става въпрос за след 2025 г.”, каза той.

Относно компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока, той посочи, че те са приети със Закона за бюджета, който изтича на 31 декември. „На 1 януари бюджетът ще помпа приходи, но няма да може да похарчи една стотинка. Когато не е приет, може да се харчи, колкото предишната година по същото време”, поясни икономистът.

Ангелов коментира и новите икономически санкции срещу Русия: „Пакетът налага таван на цената на руския петрол. Ние сме една от страните, която получи изключение, може да внасяме евтин петрол, но засега това не се е отразило на цената на горивата. Предизвикателство е по какъв начин парламентът може да даде правомощия – например на Комисията за защита на конкуренцията, да контролира фирмите с изключения от ембаргото”, каза Ангелов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
mikimaus
преди 1 година
Отбранителната индустрия на Украйна е стратегически важен сектор и голям работодател в Украйна.мелеон и полувина Food for powder
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още