IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидия Шулева: Компенсациите за бизнеса трябва да бъдат справедливи

"Лукойл" с генерираните си печалби от цените на петрола, няма нужда да бъде компенсиран за електричество, коментира икономистът

21:00 | 04.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Компенсациите за бизнеса трябва да продължат, но трябва да бъдат въведени строги критерии кой да бъде подпомаган, тъй като много компании не се нуждаят от такава подкрепа. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Лидия Шулева, бивш вицепремиер и социален министър.

„Лукойл" с генерираните си печалби заради цените на петрола и крайните цени за потребителите, няма нужда да бъде компенсиран за електричество, коментира икономистът. –  Не може да си затваряме очите за подобни несправедливости. Бюджетът не може да си позволи да подкрепя компании, които се възползват от ситуацията и печелят милиони, а една огромна група от населението да не може да посрещне сметките си.“

По думите ѝ компенсациите за битовите потребители са „изключително недостатъчни“, затова тя съветва остарелите критерии в тази сфера да се обновят.

Шулева се надява, че реалистични критерии ще доведат до сериозни спестявания, тъй като само до края на годината са предвидени 3,5 млрд. лева за помощи. Към "абсолютно безсмислените" намаления на ДДС тя причисли заведенията за хранене, по-ниската данъчна ставка за хляб и брашно.

„Тези временни мерки започват да изглеждат постоянни, а не са довели до особени спадове в цените за потребителите“, аргументира се икономистът.

Като най-сериозната опасност пред икономиката на България Лидия Шулева посочи задаващата се рецесия в Европейския съюз, който е основен пазар за износа на страната ни. Според нея инфлацията и проблеми с веригата на доставки остават сред най-големите рискове пред българската икономика, особено на фона на спирането на достъпа на транспортни средства от т. нар. "неприятелски държави" до територията на Руската федерация.

Що се отнася до приемането на „нов бюджет или бюджетна актуализация“, тя напомни, че за втора поредна година парламентът ще трябва да приеме финансовия закон без да има управленско мнозинство. Шулева предупреди, че липсата на адресат на политическата отговорност създава огромни рискове от засилване на "волунтаристичните щения по отношение на бюджета".

"Сега всички се питаме откъде ще се намерят тези 15 млрд. лева за пенсии. Публичните финанси вече в известна степен излязоха от строгата консервативна рамка, в която стоят над 20 години. Ако компенсациите за бизнес през следващата година продължат в същия размер, това е дефицит, който надвишава 10% от БВП, пресметна Шулева.

За сравнение тя даде европейските страни, където са най-високи компенсациите за бизнеса по отношение на енергийните ресурси – във Великобритания те са 6% от БВП, а в Германия – 5%. Шулева предупреди, че раздаването на помощи и компенсации на калпак поставя под огромен риск следващия бюджет.

Тя напомни, че Народното събрание трябва да приеме минимум три закона и десет други мерки до края на годината, за да се осигури плащането на 720 млн. евро от втория транш средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Какви са шансовете за съставяне на управленско мнозинство при силно фрагментирания парламент? Коя е причината младите хора за отлагат връщането си в България?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още