IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Български фирми все по-успешно се включват във веригите на доставки

Има предприятия, където могат да се релокират производства у нас, но нямат достатъчно персонал, каза Веселин Илиев

20:20 | 01.11.22 г.
БСК: Български фирми все по-успешно се включват във веригите на доставки

Българските фирми все по-успешното се включват във веригите на доставки. Това каза Веселин Илиев, главен директор "Външноикономическо сътрудничество" в Българската стопанска камара (БСК), в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Илиев посочи, че запитванията от европейски фирми за пренасочване на веригите на доставки и производства в България ще стават все повече. И уточни, че тече процес по изтегляне на бизнеси от Китай във всички посоки – основно Индонезия е фокусът към момента, и части от Източн Европа. По думите му обаче България няма да може да се възползва от този тренд заради липсата на кадри. 

„Има предприятия, където могат да се релокират производства у нас, но те нямат достатъчно персонал", каза гостът.

Той уточни, че данните са в рамките на сътрудничеството на БСК в мрежа за подкрепа на предприятията на европейско ниво.

Във връзка с анализа на Камарата за външната търговия на България през първото полугодие на 2022 г., провокиран от значителният ръст и на износа, и на вноса, гостът посочи, че основна причина за това е увеличението в цените на основни стоки и суровини.

"В стойност и вносът, и износът растат доста повече, отколкото в количество“, коментира експертът. И обясни, че БСК е направила „сложно упражнение“ по изчисление на реалния износ на България.

„Реалният ръст на българския износ през първото полугодие на 2022 г., според експертната оценка на БСК, е около 10%, като големи промени при водещите търговски партньори на България няма. Всички статистики отчитат ръст на индустриалното производство в България, като един от най-големите ръстове изобщо в ЕС. При вноса има някои малки разлики и промени, като има значителен ръст на вноса от Украйна и от Русия“, каза Веселин Илиев.

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още