IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се крие зад рекордния български износ и внос? 

Ръстът при износа на природен газ за първото полугодие е 690% спрямо първото полугодие на миналата година

10:40 | 01.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор

Българският износ отчита рекордни ръстове от началото на годината. В щатски долари повишението възлиза на 30%, а в левове е дори още по-високо – до  47 на сто. Проучването на Българската стопанска камара (БСК) в щатски долари, тъй като се ползват данните на Световната търговска организация, показва най-голяма динамика в групите на горивата и природния газ, растителни масла и оръжия, пояснява в интервю за „Директно“ на Bulgaria ON AIR Веселин Илиев, главен директор „Външноикономическо сътрудничество" в БСК.

Ръстът при износа на природен газ за първото полугодие е 690% спрямо първото полугодие на миналата година и дори още по-висок спрямо 1-то полугодие на 2020 г. Донякъде парадоксално износът е най-висок през май, когато Русия вече бе преустановила доставките на газ за страната ни. 

„Вероятно търговците на газ са намерили някакви изгодни възможности, защото липса на природен газ имаше не само о в България“, казва Илиев. 

За оръжията статистиката показва значителен ръст около 2 пъти на българския износ през 1-то полугодие на тази година спрямо 1-то полугодие на миналата и почти 3 пъти над нивото от същия период на 2020 г. Според Илиев обаче не се отчита някакъв особен пик след началото на военните действия в Украйна. Експертът обърна внимание на подкатегорията „Специални категории“, оценени на около 630 млн. долара. Според подадените данни става дума за саби, мечове щикове, копия и други хладни оръжия, техните части и ножници, тоест – не става дума за оръжия, които биха могли да бъдат ползвани при военни действия. Илиев обяснява това с евентуално недоразумение или грешка във веригата на доставки и оформянето на документите или в подадената информация. 

Разчитаме, че цените на природния газ и електричество ще се нормализират, което е предпоставка за по-добро планиране и по-умерен ръст на цените, а това ще позволи да имаме по-лека зима, заключи експертът от БСК. 

Цялото интервю вижте във видео материала! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още