IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Китай намалява за пръв път от май 2020 г.

Възможното забавяне на световното търсене може да натежи допълнително върху износа на азиатската страна, обясни икономист

11:30 | 07.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на Китай неочаквано се е свил през октомври, когато е записан спад в доставените стоки и услуги до САЩ и Европейския съюз (ЕС), показаха данните на китайските митници, цитирани от CNBC.

Износът на страната е намалял с 0,3% през октомври спрямо същия месец на 2021 г. в доларово изражение, значително разминавайки се с прогнозите в анкета на Ройтерс за ръст от 4,3 на сто.

Понижението маркира и значително забавяне спрямо отчетеното годишно повишение от 5,7% през септември, като това е бил и първият спад от май 2020 г., според данните на Refinitiv Eikon.

Същевременно вносът на страната е намалял с 0,7% в доларово изражение, като също е под прогнозите за ръст от 0,1%. За сравнение – през септември той нарасна с 0,3%.

Износът на азиатската страна към САЩ – най-големият ѝ търговски партньор - е намалял с 12,6% на годишна база през октомври, маркирайки трети пореден месец на червено, сочат изчисленията на медията на база данните. Спад е отчетен и в доставените за ЕС стоки и услуги в размер на 9%.

Положителна тенденция обаче има в износа на Китай към Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN), която е най-големият търговски партньор по регион. Износът към ASEAN е нараснал с около 20% през октомври.

Миналата седмица Barclays занижи своите прогнози за икономическия растеж на Китай през 2023 г., а причината за това са очакванията, че спадът в износа към САЩ и ЕС ще предизвика понижение от поне 2% в цялостния износ на страната.

Освен това перспективите за рецесия зад граница нараснаха значително в последните няколко месеца. Много от големите американски технологични компании наскоро обявиха, че ще уволнят значителен брой от служителите си като част от други мерки за намаляване на разходите.

„Високата инфлация „изяжда“ покупателната способност на потребителите зад граница“, каза Хао Джоу, главен икономист в Guotai Junan International. „С навлизането на паричната политика по-надълбоко в ограничаващите равнища рискът от икономическа рецесия ще нарасне, което значително ще натежи на световното тръесне. Следователно износът на Китай може да бъде подложен на натиск“, допълни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още