IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителите на Фед очакват скорошно забавяне в повишаването на лихвите

Пазарите очакват вдигане на основната лихва с 0,5 пр. п. през декември спрямо четири поредни повишения с 0,75 пр. п. до момента

21:57 | 23.11.22 г.
Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg
Снимка: Graeme Sloan/Bloomberg

Ръководителите на Федералния резерв са се договорили по-рано този месец, че скоро трябва да започнат по-малки повишения на лихвите, докато оценяват последиците от политиката си върху икономиката, показват публикуваните протоколи от заседанието, цитирани от CNBC.

Отразявайки изявления на няколко ръководители от последните няколко седмици, резюмето от заседанието показва, че предстоят малки повишения на лихвите. Пазарите очакват Комисията по отворения пазар да предприеме повишение с 0,5 процентни пункта през декември след четири поредни повишения с 0,75 процентни пункта.

Макар да намекват, че предстоят по-малки повишения, ръководителите отбелязват, че все още не виждат особени признаци за забавяне на инфлацията. Но някои членове на комисията изразяват опасения от рисковете за финансовата система, ако Фед продължи със същия                  агресивен темп.

„Значително мнозинство от участниците счете, че скорошно забавяне на темпа на повишаване може да е уместно“, се казва в протоколите. „Несигурните забавяния и мащаби, свързани с последиците от действията в областта на паричната политика върху икономическата дейност и инфлацията бяха сред посочените причини, затова подобна преценка е важна“, става ясно още от тях.

Протоколите отбелязват, че по-малките повишения ще дадат на ръководителите на централната банка шанс да преценят последиците от поредицата вдигания на лихвите.

В резюмето се отбелязва, че някои членове са посочили, че „забавяне на темпа на повишаване на лихвите може да намали риска от нестабилност на финансовата система“. Други са заявили, че биха искали да изчакат със забавянето  на темпа. Ръководителите са посочили, че виждат сега балансът на рисковете върху икономиката да клони надолу.

Пазарите очакваха знаци не само за това как може да изглежда следващото повишение на лихвите, но и колко далеч смятат ръководителите, че трябва да стигнат догодина, за да постигнат задоволителен напредък срещу инфлацията.

В последните дни ръководителите говориха с голямо единство за необходимостта да продължат борбата с инфлацията, като в същото време посочиха, че могат да смекчат нивото на повишаване на лихвите. Това означава силна вероятност за повишение с 0,5% през декември, но все още не е сигурно какъв ще е курсът след това.

Пазарите очакват още няколко повишения през 2023 г., след които основната лихва ще достигне около 5%, а после са вероятни някои понижения до края на следващата година.

Съобщението след заседанието на определящата лихвата Федерална комисия по отворения пазар е добавено едно изречение, което пазарите интерпретираха като сигнал, че Фед ще направи по-малки повишения в бъдеще. Изречението е: „В определянето на темпа на бъдещи повишения в целевия диапазон Комисията ще взема предвид кумулативното затягане на паричната политика, закъснението, с което паричната политика засяга икономическата дейност и инфлацията, и икономическото и финансово развитие“.

Инвеститорите приеха това като знак за намаляване на интензивността на повишенията след четири поредни вдигания с 0,75 процентни пункта, с които бенчмарковата лихва на Фед достигна диапазон от 3,75%.4%, най-високото ниво от 14 години насам.

Данните за инфлацията напоследък показват някои насърчителни признаци, макар че остава доста над официалната цел на централната банка от 2%.

Индексът на потребителските цени нарасна със 7,7% през октомври спрямо година по-рано, най-ниското ниво от януари. Но индикаторът, който Фед следи по-внимателно – ценовият индекс на разходите за лично потребление, изключващ храните и енергията, е нараснал с 5,1% през септември, с 0,2 процентни пункта повече спрямо август и най-високото ниво от март насам.

Фед е подложена на натиск, че може би затяга твърде много паричната политика. Притеснението е, че ръководителите са твърде съсредоточени върху данни със задна дата и пропускат признаци за отслабване на инфлацията и забавяне на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още