IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна дава жега на производството на оръжия

Увеличението е значително в Европа, където редица установени производители на оръжия свикнаха с едни по-скромни мирновременни заявки

21:00 | 24.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Германия, от своя страна, създаде фонд за отбрана в размер на 100 млрд. евро след инвазията. Страната също така обеща да започне да изпълнява дълго време неспазените си цели в рамките на НАТО за изразходване на 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Берлин също така променя и законодателството си за покупка на отбранителна техника, за да се ускори изпълнението на нови доставки.  

Производителите призовават правителствата да формализират нови договори, за да подкрепят усилията си за увеличаване на производството. Европейската отбранителна фирма KMW+Nexter Defense Systems NV, специалист по муниции и производител включително и на военни транспортни средства, все още чака изпълнението на договори, за да може да увеличи собствените си операции.

„С растящия прием на поръчки KNDS ще може да адаптира производствените си способности“, заяви главният изпълнителен директор Франк Хаун. „Но на базата на речи и обявления само не можем да го направим“, допълва той.

Saab вече започна да разширява производствения си капацитет през последните години на фона на растящото напрежение с Русия, каза главният изпълнителен директор Микаел Йохансон. В допълнение към новонаетите 500 души персонал на международно ниво компанията също така инвестира в нови производствени технологии за увеличаване на ефективността си. Тя може да увеличи капацитета още, увеличавайки броя на смените на част от работниците си, каза още той.

Германската Rheinmetall, базирана в Дюселдорф, пък е удвоила годишното си производство на муниции за танкове от около 70 хил. до 140 хил. на година, посочва главният изпълнителен директор Папергер. Компанията е произвела и 110 хил. единици от друга артилерийски продукция тази година спрямо 70 хил. миналата. Тя също така е и удвоила капацитета си за производство на минометни боеприпаси. Снимка: T. Narayan/Bloomberg Снимка: T. Narayan/Bloomberg

По думите на Папергер компанията е увеличила потенциалното производство на среднокалибрени патрони до 2,3 млн. годишно от 1,2 млн., като също така е повишила производствения капацитет за военни камиони от 2500 до 4000 единици.

Миналата седмица от Rheinmetall заявиха, че е постигнато споразумение с американската фирма за частен капитал Rhone Group за закупуването на испанския конкурент Expal Systems SA за 1,2 млрд. евро в сделка, чиято цел е бързо да увеличи съществуващото производство в набор от различни видове муниции и да даде достъп до нов потенциален производствен капацитет.

„Това е много, много ясен сигнал, че трябва да има инвестиционни програми през следващите 10-15 години за сигурността на цяла Европа“, казва още Папергер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Най-мирната държава в света , раздвижи оръжейният бизнес на света , докато систематично ликвидира собствените си бойни единици и жива сила ... Единствено скромно анексира по някоя и друга пералня или съдомиялна ... Прелест ... Дрогаре антиваксъре-газовици , какви подводници ще купим според вас ?! Норвежките клас Ula или немски Type 212A ?! Трябва ли да модернизираме Т72 или направо на Leopard да скачаме ?! Германски или корейски ?! И няколко HIMARS за цвят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още