IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Турция се забави за пръв път от над 1,5 години

Мерките в подкрепа на икономиката преди изборите догодина може да поддържат цените високи за известно време, смята икономист

16:13 | 05.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Турция се е забавила за пръв път от над година и половина насам през ноември, въпреки че мерките за възстановяване на икономиката преди президентските избори през 2023 г. може да продължат да поддържат цените високи за известно време, пише Bloomberg.

Потребителските цени в Турция са нараснали с 84,4% през ноември, забавяйки темпа си от отчетените 85,5% през октомври. Медианните прогнози на икономистите, анкетирани от медията, бяха за ниво от 84,8%.

Годишна инфлация в Турция. Източник: Bloomberg L.P. Годишна инфлация в Турция. Източник: Bloomberg L.P.

Статистическият ефект от високата година по-рано база и от двата месеца на сравнителна стабилност на турската лира започват да спомагат за ограничаването на ценовите повишения, макар че инфлацията е близо до най-високото си ниво от 1998 г. На месечна база цените са нараснали с 2,9% през ноември.

"Експанзионните фискални и кредитни политики преди президентските и парламентарните избори в средата на 2023 г. ще допринесат за инфлационния натиск. Но дори месечните ценови увеличения да останат положителни, очаква се годишната инфлация да се забави до края четвъртото тримесечие на 2023 г. поради високите нива на базовите периоди", обясни Селва Бахар Базики, икономист в Bloomberg Economics.

Инфлацията в страната достигна своя връх по-късно от първоначалните оценки на правителството, но въпреки това Ердоган продължава да повтаря нетрадиционните си икономически виждания, че ниските лихви може да спомогнат за забавяне на инфлацията. Той оказа натиск върху централната банка да започне цикъл на парично разхлабване, като към момента основната лихва е на ниво от 9%.

В резултат на това Анкара е с един от най-високите отрицателни лихвени проценти, ако се изглади спрямо инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още