IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция понижи лихвата до едноцифрено равнище и сложи край на цикъла на разхлабване

Сегашното лихвено ниво от 9% е адекватно, смята централната банка на страната

14:43 | 24.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турция сложи край на цикъла си на парично разхлабване в четвъртък, след като за пореден път се поддаде на влиянието на държавния глава Реджеп  Тайип Ердоган и понижи лихва до едноцифрено равнище, предава Bloomberg.

Комисията по парична политика към банката, водена от управителя Сахап Кавчиоглу, намали основната лихва от 10,5% до 9% в съответствие с прогнозите на анализаторите, анкетирани от медията.

В свое изявление комисията посочва, че „сегашната лихва е адекватна“ и че е решила „да сложи край на цикъла лихвени понижения, започнал през август“.

Четвъртото поредно понижение подчертава позицията на аутсайдер на Турция в годината, в която централните банки предприеха най-агресивното и синхронизирано парично затягане от 40 години насам в отговор на инфлационните шокове.

Анкара предприема обратни ходове, водена от нетрадиционните виждания на президента Реджеп Тайип Ердоган, че по-ниските лихви имат силата да понижат инфлацията. Преди днешното решение паричното разхлабване достигна 350 базисни пункта въпреки инфлацията, ускорила се до над 85% - движения, заради които Турция е втора след Аржентина в Г-20 по инфлационен натиск. 

От 2018 г. насам Ердоган има голямо влияние върху централната банка, като уволни и тримата предшественици на Кавчиоглу заради приемането на позиция, която той смяташе за недостатъчно гълъбова*. Влиянието му стана още по-очевидно тази година, когато той настоя за по-ниски лихвени проценти, за да стимулира икономиката преди изборите чрез по-евтини заеми. Дори инфлацията, която е вече 17 пъти на целевото равнище, не успя да спре президента.

Прогнозите на регулатора са инфлацията в страната да е около 65% до края на годината, като това са значително по-оптимистични прогнози спрямо тези на много икономисти.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
Няма да мине много време докато фалират. Още един ход, който ще подхрани инфлацията и до 1г може да стане 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още