IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мехмед Юмер: Турция ще гледа все повече към Ориента, а не към Запада

Ердоган представи визията си за "века на Турция", но вече не може да вдъхновява, коментира журналистът

14:22 | 01.11.22 г. 1

Президентът на Турция Реджеп Ердоган на практика откри предизборната си кампания с представянето на проекта "Визия 2023", но то бе изпълнено предимно с бомбастични фрази и без особено съдържание. Това каза журналистът Мехмед Юмер в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Ердоган обеща повече конкретика по време на кампанията, но е видимо, че през "Века на Турция" страната ще гледа все повече на изток, отколкото към Европа.

"Когато Ердоган тръгваше в политиката, събиранията на управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКП) бяха по-скромни, но пълни с ентусиазъм. Сега Ердоган каза, че това ще бъде духът на концепцията, а по време на кампанията ще изложи всички параметри. Имаше много блясък, много лъскава опаковка, но аз видях отсъствието на духа. Ердоган вече не може да вдъхновява хората за разлика от преди двадесет години", коментира събеседникът. 

„Ердоган дойде на власт през 2002 г., така че този век на Турция е Турция на Ердоган“, каза Юмер. Въпреки че представянето на визията бе на 29 октомври - Денят на републиката, анализатори отбелязаха отсъствието на републиката в името на концепцията.

Съвременна светска Турция е създадена от Кемал Ататюрк като главна цел на новата република е била европеизацията на страната. "Посоката на Турция на Ердоган вече е много повече към Ориента, отколкото към европейската цивилизация. В Турция вече никой не говори за членство в ЕС", отбеляза гостът.

"Когато се подновиха преговорите за присъединяване в началото на века, Европа се бавеше, а Ердоган заяви, че ще развива демократичните реформи, ако трябва и без ЕС", посочи още гостът. Той допълни, че сега Турция на Ердоган представлява „еднолично управление, компрометирана демокрация, правосъдие, свобода на словото“. „Нищо не остана от идеите за европеизация", коментира Мехмед Юмер.

„Шестте опозиционни партии все още се опитват да намерят кой ще е правилният кандидат с най-големи шансове срещу Ердоган на изборите през 2023 г., а от своя страна Ердоган изчаква техния ход и техния кандидат, за да знае как да го нападне“, коментира Юмер.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
или на кратко, работата ще става все по зле с годините докато и тоя диктатор не се капишне..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още