IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Промяна в конституцията ще защити семействата от "перверзни тенденции"

Турският президент разкритикува световната по думите му тенденция семейството да губи значението си

19:22 | 31.10.22 г.
В последните години турският президент Реджеп Ердоган втвърди реториката си срещу ЛГБТ общността. Снимка: EPA/БГНЕС
В последните години турският президент Реджеп Ердоган втвърди реториката си срещу ЛГБТ общността. Снимка: EPA/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в понеделник, че поправка в конституцията, която партията му ще внесе в турския парламент, ще защити семействата от по думите му „перверзни тенденции“, явно вземайки на мушка световните закони за еднополови бракове, предава Ройтерс.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган се готви да внесе поправки в конституцията в идните дни, които също така ще гарантират гражданските права на жените, носещи бурка.

В изказване пред ислямски религиозни лидери Ердоган разкритикува по думите му световна тенденция семейството да губи значението си.

„Докато бракът между мъжа и жената на законна основа се презира, перверзията, неморалността и изкривените взаимоотношения се насърчават преднамерено“, заяви Ердоган.

Турският президент и депутатите от ПСР втвърдиха реториката си срещу ЛГБТ общността в последните години, като често наричаха членовете ѝ „душевно болни“ или „извратени“.

„Считам предложението за конституционна промяна, което ще бъде внесено в парламента в идните дни, за важна стъпка в тази посока“, каза Ердоган.

Той допълни, че цели да „защити семейството от нарастващите заплахи от перверзни тенденции“.

Керем Дикмен, адвокат на групата Kaos GL, защитаваща правата на ЛГБТ общността, заяви, че засилването на конституционните права на част от обществото не трябва да води до загуба на права за други.

Говоренето за хомосексуални отношения в изказване за семействата „задълбочава притесненията на хората от ЛГБТ+ общността, които са равноправни граждани на държавата…, в период, когато речта на омразата срещу хората от ЛГБТ+ общността и престъпленията от омраза нарастват“, отбеляза Дикмен.

Хомосексуалността не е престъпление в Турция, но враждебността срещу хората с подобна ориентация е повсеместна.

Преди време страната беше смятана за убежище за ЛГБТ общността в Близкия изток, а в Истанбул се провеждаха големи прайд шествия с десетки хиляди участници. Но те на практика са забранени от 2015 г. насам.

ПСР и техните съюзници от Партията на националистическото действие (MHP) не разполагат с мнозинство от две трети в парламента, за да прокарат поправките в конституцията.

Ердоган вероятно намекна за неотдавнашното гласуване в щат в Мексико, което одобри еднополовите бракове, като заяви, че ще се противопостави на подобни ходове в Турция.

„Ще се противопоставяме на тази усилия (в нашата страна) до края и няма да позволим това мюсюлманско общество да бъде превзето от някои хора“, каза Ердоган.

Турският президент съобщи за първи път за поправките в отговор на лидера на опозицията Кемал Кълъчдароглу, който обяви планиран законопроект за гарантиране на правото на жените да носят бурки. ПСР вече предостави по-широки свободи на жените при бурките в началото на 20-годишното си управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още