IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успеят ли препратките към миналото величие на Турция да задържат Ердоган на власт?

Изпълнението на три стратегически визии се опитват до 2099 година да превърнат страната в четвъртата сила, която да диктува новия световен ред, коментира Георги Димов

11:47 | 01.11.22 г.
Ще успеят ли препратките към миналото величие на Турция да задържат Ердоган на власт?

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че иска да промени сегашната конституция на Турция, приета при военен преврат. Той заяви, че пред страната стоят две заплахи и тя е призвана да се бори с тях. Първата е фундаменталният ислям, а втората - заплахата от кюрдския сепаратизъм, и тези две теми се преплитат през последните сто години непрекъснато. Политиката и амбициите на турския президент коментира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Георги Димов, дипломат, бивш генерален консул на България в Одрин.

Ердоган изнесе пламенна реч пред повече от 30 хиляди души на живо, в която говори за промяна на конституцията на страната, доставките на руски газ до Европа и икономическо развитие на Турция, което да вкара икономиката на страната в Топ 10 на развитите икономики в света.

"Отпадането на забраната за носене на мюсюлманска забрадка е поредният сигнал, че светската държава отстъпва. Такива индикации имаше още от едноличното идване на власт на Ердоган, смята дипломатът и отбеляза, че този процес има различни проявления. – В по-конкретни форми започна още през 2007 година, когато Ердоган бе на посещение в Испания. От далечен Мадрид той се провикна, че мюсюлманската забрадка е политически символ, в който няма нищо лошо".

Според Димов тези промени се случват на малки стъпки, които обществото може да преглътне. „Подобно на мюсюлманската забрадка и визията, която бе оповестена от Ердоган, е ревизия на предишни подобни визии. Те се ревизират, защото не могат да се изпълнят в първоначалния си вид“, обясни дипломатът.

Той напомни, че на 3 ноември ще станат 20 години от идването на Ердоган на власт, като в първите 12 години той беше в качеството си на министър-председател, а в момента тече вторият му мандат като президент.

„Още след като дойде на власт, бяха разработени три визии - Визия 2023, Визия 2053 и Визия 2071, припомни дипломатът и обясни, че те не се само теоретични, а влизат в програмата и устава на управляващата партия. – Визия 2023 в началото предвиждаше, че Турция ще влезе в 10-те най-високоразвити икономически страни, като тази цел вече се прехвърля към 2053. За 2023 година бе предвидено, че БВП на Турция трябва да достигне до 2 трлн. долара, а на глава от населението - близо 25 хил. долара. За справка - през 2020 година БВП на Турция е 700 млрд. долара, а на глава от населението 7850 долара. Понеже тези показатели не могат да се изпълнят, те се прехвърлят към 2053 година“.

Георги Димов посочи, че Визия 2053 предвижда до 600-ната годишнина от завземането на Истанбул да бъдат създадени т.нар. Обединени тюркски държави по опита и подобието на САЩ и ЕС. В тази формация трябва да влязат Македония, Косово, Босна и Херцеговина, Албания.

"Там не е причислена България, може би те считат, че отдавна сме в малкия им джоб, така че няма какво да се занимават с нас. Но отиваме към Кавказ - Азербайджан, Грузия, Нахичеван, в Средиземно море - т.нар. Севернокипърска турска република, Либия и Тунис. В Близкия изток - държавите, които ще възникнат на базата на днешна Палестина и също така на сунитите и кюрдите в Ирак и Сирия". С това се предвижда да се реализира формулата за т.нар. Турско-кюрдска конфедерация“, посочи дипломатът.

Що се отнася до Визия 2071, тя кореспондира с миналото, когато се навършват хиляда години от стъпването на османските селджуки на анадолска земя и победата срещу византийците. „До тази дата се предвижда Турция да си върне величието и мощта на Османската империя, за да може до 2099 година да стане четвъртата сила, заедно със САЩ, Китай и Русия, която да диктува новия световен ред“, коментира дипломатът и обобщи, че стремежът на Ердоган е това да се превърне „векът на Турция“.

По думите на Георги Димов това е очевидна пропаганда в навечерието на изборите, тъй като електоралните нагласи никак не са в полза на Ердоган и на модела на управление на ислямисткия национализъм.

Опитва ли се Ердоган зад визии и концепции, които се афишират във връзка с изборите, да скрие истинското състояние на турската икономика? Конкурентно ли въоръжението на Турция на натовското оръжие? На какъв принцип се развиват отношенията между България и Турция?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още