IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерименталната парична политика на Турция приближи инфлацията до 84%

Подобно инфлационно равнище е наблюдавано последно в средата на 1998 г.

10:28 | 03.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Турция се ускори през миналия месец до ниво, наблюдавано за последен път в средата на 1998 г., подхранвана от експерименталната политика на централната банка, която отблъсна чуждестранните инвеститори и намали стойността на лирата, предава Bloomberg. 

Потребителските цени се повишиха с 83,5% на годишна база през септември, показват данните, публикувани в понеделник от турската статистическа агенция, в съответствие с медианната прогноза в проучване на Bloomberg. Месечната инфлация се ускори с 3,1%, което е малко по-малко от очакваното в отделно проучване. 

Ускорението следва поредицата от намаления на лихвените проценти през тази година от страна на управителя на централната банка Сахап Кавчиоглу, които заплашват да окажат още по-голям натиск върху инфлацията. Изненадващият завой в политиката превърна Турция в изключение сред световните централни банки, повечето от които агресивно затягат мерките си, за да овладеят повишаването на цените.
 

 

В последната си прогноза от юли централната банка на Турция заяви, че до октомври инфлацията ще достигне своя пик между 80% и 90%. Правителството смята, че тя ще се забави до 65% в края на тази година.

 

Но президентът Реджеп Тайип Ердоган настоява за още по-ниски лихвени проценти, като твърди, че те ще помогнат за намаляване на инфлацията. Това е аргумент, който противоречи на общоприетата икономическа теория - и който досега не е потвърден от реалния опит, най-вече в Турция.

Ердоган призова референтната лихва да бъде намалена от сегашните 12% до под 10% до края на годината.

Турските официални лица отхвърлят критиките, че необузданото нарастване на цените е резултат от грешки в паричната политика, като вместо това обвиняват инвазията на Русия в Украйна за глобалното рали на цените на суровините, включително енергоизточниците и храните. Въпреки това, дори когато се изключи влиянието на тези нестабилни стоки, годишната турска инфлация възлиза на 68,1% през миналия месец.

Експерименталната политика вече доведе до повишаване на инфлацията над 100% в някои части на страната. Според публикувания в събота индекс на цените на дребно потребителските цени в Истанбул, най-населения град в Турция, са се увеличили повече от два пъти в сравнение с предходната година.

Разбивка на данните от Истанбул показва, че разходите за всичко - от наеми до храна - са се увеличили рязко през миналия месец. Опитвайки се да облекчи затрудненията на турците с по-ниски доходи преди изборите, насрочени за юни следващата година, правителството повиши националната минимална заплата два пъти в рамките на една година. 

Централната банка ще проведе следващото си заседание за определяне на лихвените проценти на 20 октомври, а седмица по-късно ще публикува четвъртия си доклад за годината за инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още