IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косово подаде кандидатура за членство в ЕС

Косово беше единствената страна в региона, която досега не беше кандидатствала за членство в блока

15:32 | 15.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Косово подаде кандидатура за членство в ЕС

Премиерът на Косово Албин Курти подаде в четвъртък кандидатурата на страната за присъединяване към Европейския съюз. Така се поставя началото на процес, който може да отнеме години, ако не и десетилетия, и зависи от нормализирането на отношенията със Сърбия, съобщава БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Курти, който заяви по-рано тази седмица, че Косово ще кандидатства официално за членство в ЕС, предаде в четвъртък в Прага кандидатурата на Чехия, която в момента е ротационен председател на ЕС.

Преди евентуално членство Косово трябва да постигне споразумение със Сърбия за нормализиране на отношенията, отбелязва Ройтерс. ЕС вече работи по сделка, на която се надява и двете страни да се съгласят в рамките на година.

Косово е признато за независима държава от около 110 държави, но не и от Сърбия, Русия, Китай и пет страни членки на ЕС – Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания.

Косово беше единствената страна в региона, която досега не беше подала кандидатура за членство в евросъюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още