IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС, САЩ и Русия призоваха за край на насилието в Косово

Новото напрежение ескалира миналата седмица след ареста на бивш сръбски полицай, обвинен в тероризъм

19:04 | 12.12.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейски и американски дипломати поискаха незабавно прекратяване на откъслечните нападения и пътни блокади в Косово, в момент когато напрежението с етническите сърби заплашва да прерасне в най-тежкото насилие от поне две десетилетия, пише Bloomberg.

Сръбският президент Александър Вучич намекна в събота, че може да изпрати военни части в Косово, за да защитят сръбското малцинство. Напрежението ескалира миналата седмица след ареста на бивш сръбски полицай по обвинения в тероризъм. Членове на непокорната общност в северната част на страната излязоха на улицата с искане за освобождаването му.

„Те трябва да преодолеят склонността към улични боеве, към създаването на пътни блокади“, коментира върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика и сигурността Жозеп Борел пред репортери в Брюксел. Американската мисия в Белград и Прищина призова в съвместно съобщение за „проява на максимална сдържаност и незабавни действия за деескалация“.

Представители на ЕС посредничиха за сделка между Сърбия и Косово миналия месец заради спор, свързан с изискването косовските сърби да имат местни регистрационни номера и лични документи. Но търканията между сръбското малцинство и мнозинството на етническите албанци ескалираха, усложнявайки опитите за нормализиране на отношенията.

Борел осъди и сръбските нападения срещу полицията със заглушителни гранати. САЩ заявиха, че арестът на полицая се използва „като оправдание за незаконни пътни блокади и заплахи и сплашвания срещу косовските власти“.

Вучич последователно обещава да защити сърбите в Косово, които станаха етническо малцинство, когато Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

Русия, която е традиционен съюзник на Сърбия, също коментира последната ескалация.

„Положението достига точка, след която са възможни кръвопролития или горещ конфликт“, съобщи държавната осведомителна агенция ТАСС, като цитира руския посланик в Белград Александър Ботсан-Харшенко.

Кремъл призова за сдържаност и придържане към дипломацията на балканските врагове.

„Надяваме се, че това напрежение ще се успокои възможно най-скоро и че правата на сърбите ще бъдат защитени, а това е основното“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
поредната доза руска отрова на Балканите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още