IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косово: На агресията ще отговорим с цялата си сила

Ние не искаме конфликти, искаме мир и прогрес, посочи премиерът на Прищина

12:00 | 11.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Косова не иска конфликт, но ще отговори на "агресията" с цялата си сила, с която разполага. Това заяви премиерът на страната Албин Курти, цитиран от БГНЕС.

Той реагира на изявлението на сръбския президент Александър Вучич, че Белград ще поиска от Силите си за сигурност (КФОР) да разположат свои военни и полицейски сили в Косово. Според Курти всяко неосъждане от Европейския съюз (ЕС) и САЩ на "дирижираното насилие" ще "подтикне Белград да насърчава допълнително дестабилизацията".

Според Курти Сърбия от няколко дни "заплашва Косово с агресия" и призовава за връщане на сръбската армия в Косово (и Метохия), позовавайки се на резолюция 1244 на ООН.

„Те искат двойно връщане към миналото. Първо, връщане към времето на Милошевич (Слободан Милошевич, президент на Югославия в перода 1997-2000 г. - бел. ред.) и войната (вероятно войната в Босна и Херцеговина - бел. ред.). Второ, въпросът за Косово (и Метохия) трябва да се върне в ООН и възможно най-далеч от ЕС. Косово е европейска, демократична и проамериканска държава. Сърбия с ръководството, което има, е автократична, проазиатска и войнствена. Ние не искаме конфликти, ние искаме мир и прогрес, но ще отговорим на агресията с всички сили, които имаме. Сега, когато нито регистрационните номера на превозните средства, нито датите на изборите могат да се използват като извинение, бяха разрити незаконните структури на Сърбия, превърнати в престъпни групировки, които искат огън и кръв“, написа Курти в социалната мрежа Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 11.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
jojoba70
преди 1 година
Не разбирам защо трябваше да дават на Косово територията населена предимно със сърби. Или да върнат територията на Сърбия или да се направи разменка. Иначе проблемите ще останат, ако ситуацията остане такава. А сърбите са майстори да създават проблеми, не че косоварите са ангели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още