IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Банчев: ЕС започва да буксува при тежки геополитически кризи

За пръв път видяхме по-директна намеса на съюза в напрежението между Сърбия и Косово, смята балканистът

22:00 | 29.08.22 г.

При един задълбочен анализ, а това вече започна да се появява и в медиите, се вижда, че при тежки кризи Европейският съюз (ЕС) започва да буксува. Сега за пръв път видяхме малко по-директна намеса по повод на напрежението между Сърбия и Косово. Това каза Бисер Банчев, балканист, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Освен това, американският държавен секретар изяви желание, че ако се наложи, лично ще посредничи. Американският посланик беше много активен. Специалният представител на ЕС за диалога между Сърбия и Косово Мирослав Лайчак беше почти навсякъде заедно със специалния пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар. Ще отбележа, че Германия, например, има също собствен представител на Запазните Балкани, но той не се чу, нито се видя. Това също показва някаква степен на ангажираност, но и на възможности да се влияе", каза гостът.

"В Косово по-голяма част от политическия елит е убеден, че американците биха им били по-полезни. Странното е, че в Сърбия смятат същото. В сръбската политическа доктрина има много интересен респект към силата", подчерта Банчев. "За тях Съединените щати са един път - източник на сила и втори път - гаранция за правата на сърбите в Косово", обясни балканистът.

По думите му сърбите не вярват, че косовското правителство и косовските албанци могат да гарантират битовите им права. "Особено по отношение на едни проблеми, които съществуват, около манастирски имоти и културно-историческо наследство, които продължават да се охраняват от международни сили", допълни гостът.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още